In het Burgerlijk Wetboek is bepaald dat u als ouder de goederen van uw kinderen kan beheren. Dit betekent dat u de plicht heeft om het vermogen van de kinderen te onderhouden, inkomsten te genereren en deze te laten renderen. Om dit te doen kan u evenwel niet zomaar alle handelingen stellen.
Toestemming van de vrederechter
Voor het verkopen van eigendommen of het aankopen van eigendommen op naam van uw kinderen zal u als ouder de toestemming van de vrederechter nodig hebben. Wenst u bijvoorbeeld onroerend goed aan te kopen op naam van uw kind met spaargelden die op zijn of haar rekening staan, dan zal u voorafgaand aan de notariële akte toestemming dienen te vragen aan de vrederechter. U dient in dat geval aan te tonen dat de handeling in het belang van uw kind is.
Ook wanneer u de spaargelden van uw kinderen, vanwege de lage rente op een spaarrekening, zou willen beleggen in aandelen, heeft u in principe de voorafgaande goedkeuring van de vrederechter nodig. Bovendien zal daarbij, niettegenstaande de beleggingshorizon van uw kind in principe lang is, vanuit de bank aangestuurd worden op een defensief profiel waarbij vooral geïnvesteerd wordt in producten met een kapitaalgarantie. Ook wanneer u nadien bepaalde beleggingsproducten zou willen verkopen om deze te vervangen door andere producten zal de voorafgaande goedkeuring van de vrederechter nodig zijn.
Uw kind zelf de toestemming geven om zijn gelden te beleggen biedt evenwel evenmin een oplossing. Een minderjarige kan zijn vermogen immers niet zelfstandig beheren en zal bijgevolg geen effectenrekening op eigen naam kunnen openen.
Kan u de voorafgaande goedkeuring van de vrederechter vermijden?
Om te vermijden dat u voorafgaand goedkeuring dient te vragen voor de aankoop van aandelen op naam van uw kinderen, kunt u ervoor opteren om de aandelen eerst in eigen naam aan te kopen en daarna te schenken aan uw kinderen.
Indien u dergelijke schenking notarieel doet, zal hierover een schenkbelasting van 3% verschuldigd zijn. Komt u nadien te overlijden, dan zal uw zoon of dochter hierover geen erfbelasting meer verschuldigd zijn. U kan er evenwel ook voor opteren om deze aandelen aan uw kind te schenken met een bankgift en daarvoor onderhands de nodige documenten op te maken. Uw kind zal zolang het minderjarig is de schenking zelf evenwel niet kunnen aanvaarden maar kan overeenkomstig het burgerlijk wetboek wel vertegenwoordigd worden door een ouder of grootouder voor de aanvaarding van de schenking. Dergelijke onderhandse schenking dient niet verplicht te worden geregistreerd en kan dus gebeuren zonder betaling van schenkbelasting.
Na de schenking loopt evenwel een risicoperiode van drie jaar. Overlijdt u binnen de drie jaar na de schenking, dan zal uw kind alsnog erfbelasting verschuldigd zijn over de geschonken goederen. Na afloop van deze risicoperiode is dit evenwel niet meer het geval. Om de datum van de schenking te bewijzen is het aangewezen de rekeninguittreksels van de overschrijving goed te bewaren. Deze vormen immers een begin van bewijs van datum.
Vlaamse regeringsakkoord
Let wel, in het Vlaamse regeringsakkoord dat onlangs werd gesloten is bepaald dat de risicoperiode van 3 jaar zal verhoogd worden tot 5 jaar. Deze verhoging zou evenwel ingevoerd worden vanaf januari 2025.
Hoewel u als ouder de plicht hebt om het vermogen van uw kind te beheren, kan beleggen niet zomaar en zonder toestemming. Alternatieve routes, zoals schenking, kunnen echter een praktische oplossing zijn. Heeft u hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren.
Het Flamée en Partners team