Een discussie met uw klant/leverancier voor de rechtbank? Ontdek het prijskaartje waar u tegenaan kijkt.

Een discussie met een klant of leverancier geraakt maar niet opgelost en u wilt de zaak voor de rechtbank brengen? Deze procedure brengt uiteraard een kostenplaatje met zich mee. Met welke kosten moet u dan rekening houden? En wellicht belangrijker: kunt u die kosten recupereren als u de zaak uiteindelijk wint?

Advocaatkosten

In de eerste plaats moet u rekening houden met advocaatkosten. Vaak is dit ook de grootste kostenpost bij een rechtbankprocedure.

Bovenop deze erelonen worden vaak ook bureaukosten aangerekend. Deze omvatten algemeenheden zoals de aanmaak van het dossier, verplaatsingskosten en dergelijke meer.

U kan, indien u regelmatig geconfronteerd wordt met wanbetalers, deze kostendruk enigszins verlagen door aan abonnementssysteem af te spreken met uw advocaat. Ook het tussentijds opvragen van afrekeningen, zorgt ervoor dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Gerechtskosten

Ten tweede zijn ook de gerechtskosten zelf van belang. Hieronder worden dagvaardingskosten, rolrecht (de belasting op het inschrijven van een zaak op de agenda van de rechtbank), eventuele kosten van hoger beroep en meer verstaan. Deze bedragen meestal niet meer dan enkele honderden euro’s, en kunnen bij het winnen van de rechtszaak bij de verliezende partij worden gelegd.

Rechtsplegingsvergoeding

U kan ook steeds een rechtsplegingsvergoeding vragen. Dit is een forfaitair bedrag gebaseerd op de inzet van het geschil, bedoeld om (een deel van) de advocaatkosten te kunnen recupereren. Let wel, ingeval u de zaak verliest kan u geen beroep doen op deze vergoeding, en zal u de gerechtskosten moeten vergoeden. Daarenboven riskeert u ook de rechtsplegingsvergoeding zelf te moeten betalen.

Rechtsbijstandverzekering

Een andere manier om de advocaatkosten enigszins te beperken, is door het aangaan van een rechtsbijstandsverzekering, zodat de verzekeraar tussenkomt in de advocaatkosten (voor zover deze gedekt zijn). De rechtsplegingsvergoeding zal in dat geval wel ingehouden worden door de verzekeraar, bij het winnen van de rechtszaak.

Indien een gerechtsdeskundige moet worden aangesteld, wat soms in de loop van de procedure nog voorvalt, lopen de kosten heel wat hoger op.  De rechtbank bepaalt ook wie van beide partijen deze kost zal vergoeden. Meestal is dit de verliezende partij, hoewel dit geen vaste regel is.

Heeft u hier specifieke vragen of opmerkingen over? Geef ons gerust een seintje; wij helpen u graag verder.

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    De maatschap: een soepel instrument met beperkte formaliteiten

  • Actua / Publicaties

    Overstappen naar de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen

  • Actua / Publicaties

    Extra ondersteuning nodig in uw bouwbedrijf? Neem een leerjongen!

Disclaimer, juridische informatie & gebruiksvoorwaarden van de site

Het gebruik van de website www.flamee.be is onderworpen aan de hierna opgenomen algemene voorwaarden. Door de website te bezoeken en te gebruiken, wordt u geacht deze algemene voorwaarden zonder enig voorbehoud te aanvaarden.

Doel van de site

De website www.flamee.be bevat informatie over de algemene organisatie en het dienstenaanbod van Flamée & Partners. Daarnaast biedt onze website informatieve content aan in de vorm van artikels en case studies, bedoeld om bezoekers te informeren over relevante juridische, financiële en fiscale onderwerpen. De site heeft als doel een eenvoudige en snelle toegang te bieden tot deze informatie. Daarnaast kan de website doorverwijzen naar externe websites van andere organisaties, overheidsinstanties of instellingen. Deze partijen zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud en de juistheid van de informatie die zij via hun eigen platformen verstrekken.

Alle informatie op onze website is van algemene aard, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. Deze informatie is niet afgestemd op specifieke omstandigheden van een persoon of entiteit en mag niet worden beschouwd als persoonlijk, professioneel of juridisch advies. Voor specifiek of persoonlijk advies raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde professional binnen het relevante vakgebied. De op of via deze website ter beschikking gestelde informatie, documenten en/of wetteksten mogen niet worden beschouwd als authentieke reproducties van officieel aangenomen teksten. Enkel de officiële publicaties in het Belgisch Staatsblad of het Europees Publicatieblad hebben juridische geldigheid.

De inhoud van deze website, inclusief hyperlinks, kan op elk moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd, aangevuld of verwijderd, om deze up-to-date te houden en conform de geldende regelgeving te maken.