Reprobel-aangifte indienen? Verplicht?

Veel ondernemingen ontvingen reeds een mail of brief met de vraag om een Reprobel – aangifte in te dienen. Op dit schrijven staat ook uitdrukkelijk vermeld dat dit om een verplichting gaat.

Hieronder leggen we uit waarvoor de organisatie Reprobel juist staat en of de Reprobel-aangifte ook voor u van belang kan zijn.

Wat doet Reprobel precies?

Reprobel is een belangenorganisatie voor auteursrechten. De organisatie is belast met de inning van de zogenaamde reprografievergoeding. Deze vergoeding moeten professionele gebruikers van beschermde teksten en beelden betalen. Het betaalde bedrag gaat dan uiteindelijk naar de auteurs zelf.

Het is namelijk verboden om zonder licentie digitale kopieën en reproducties te gebruiken in een professionele context, en dit voor zowel interne als externe communicatie, alsook voor scans en print-outs. De vergoeding is dus verschuldigd van zodra uw onderneming een kopie neemt van een interessant krantenartikel of informatie van het internet deelt per mail of via bijvoorbeeld teams.

De grootte van de vergoeding hangt af van de sector waarin uw onderneming zich situeert en het aantal werknemers dat u tewerkstelt.

Indienen van een Reprobel – aangifte

Op basis van de databank van de RSZ en de Kruispuntbank van Ondernemingen verstuurt Reprobel aangifteverzoeken naar ondernemingen waarvan men vermoedt dat ze vallen onder de licentieplicht.

Zelfs al zou u niet onder de licentieplicht vallen, dan bent u alsnog verplicht om de aangifte in te vullen en in te dienen, indien u een aangifteverzoek heeft ontvangen van Reprobel. In theorie is het mogelijk om een nul-aangifte in te dienen, echter is de kans vrij groot dat u onder de licentieplicht valt.

Aarzel zeker niet om ons te contacteren indien u verdere inlichtingen wenst in verband met dit onderwerp. Wij helpen u graag verder!

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    De maatschap: een soepel instrument met beperkte formaliteiten

  • Actua / Publicaties

    Overstappen naar de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen

  • Actua / Publicaties

    Extra ondersteuning nodig in uw bouwbedrijf? Neem een leerjongen!

Disclaimer, juridische informatie & gebruiksvoorwaarden van de site

Het gebruik van de website www.flamee.be is onderworpen aan de hierna opgenomen algemene voorwaarden. Door de website te bezoeken en te gebruiken, wordt u geacht deze algemene voorwaarden zonder enig voorbehoud te aanvaarden.

Doel van de site

De website www.flamee.be bevat informatie over de algemene organisatie en het dienstenaanbod van Flamée & Partners. Daarnaast biedt onze website informatieve content aan in de vorm van artikels en case studies, bedoeld om bezoekers te informeren over relevante juridische, financiële en fiscale onderwerpen. De site heeft als doel een eenvoudige en snelle toegang te bieden tot deze informatie. Daarnaast kan de website doorverwijzen naar externe websites van andere organisaties, overheidsinstanties of instellingen. Deze partijen zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud en de juistheid van de informatie die zij via hun eigen platformen verstrekken.

Alle informatie op onze website is van algemene aard, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. Deze informatie is niet afgestemd op specifieke omstandigheden van een persoon of entiteit en mag niet worden beschouwd als persoonlijk, professioneel of juridisch advies. Voor specifiek of persoonlijk advies raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde professional binnen het relevante vakgebied. De op of via deze website ter beschikking gestelde informatie, documenten en/of wetteksten mogen niet worden beschouwd als authentieke reproducties van officieel aangenomen teksten. Enkel de officiële publicaties in het Belgisch Staatsblad of het Europees Publicatieblad hebben juridische geldigheid.

De inhoud van deze website, inclusief hyperlinks, kan op elk moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd, aangevuld of verwijderd, om deze up-to-date te houden en conform de geldende regelgeving te maken.