Reprobel-aangifte indienen? Verplicht?

Veel ondernemingen ontvingen reeds een mail of brief met de vraag om een Reprobel – aangifte in te dienen. Op dit schrijven staat ook uitdrukkelijk vermeld dat dit om een verplichting gaat.

Hieronder leggen we uit waarvoor de organisatie Reprobel juist staat en of de Reprobel-aangifte ook voor u van belang kan zijn.

Wat doet Reprobel precies?

Reprobel is een belangenorganisatie voor auteursrechten. De organisatie is belast met de inning van de zogenaamde reprografievergoeding. Deze vergoeding moeten professionele gebruikers van beschermde teksten en beelden betalen. Het betaalde bedrag gaat dan uiteindelijk naar de auteurs zelf.

Het is namelijk verboden om zonder licentie digitale kopieën en reproducties te gebruiken in een professionele context, en dit voor zowel interne als externe communicatie, alsook voor scans en print-outs. De vergoeding is dus verschuldigd van zodra uw onderneming een kopie neemt van een interessant krantenartikel of informatie van het internet deelt per mail of via bijvoorbeeld teams.

De grootte van de vergoeding hangt af van de sector waarin uw onderneming zich situeert en het aantal werknemers dat u tewerkstelt.

Indienen van een Reprobel – aangifte

Op basis van de databank van de RSZ en de Kruispuntbank van Ondernemingen verstuurt Reprobel aangifteverzoeken naar ondernemingen waarvan men vermoedt dat ze vallen onder de licentieplicht.

Zelfs al zou u niet onder de licentieplicht vallen, dan bent u alsnog verplicht om de aangifte in te vullen en in te dienen, indien u een aangifteverzoek heeft ontvangen van Reprobel. In theorie is het mogelijk om een nul-aangifte in te dienen, echter is de kans vrij groot dat u onder de licentieplicht valt.

Aarzel zeker niet om ons te contacteren indien u verdere inlichtingen wenst in verband met dit onderwerp. Wij helpen u graag verder!

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Kwijting aan de bestuurders: waarom elk jaar op de agenda van de aandeelhoudersvergadering?

  • Actua / Publicaties

    Bijverdienen als jobstudent? Implicaties op uw belastingen en/of die van uw ouders?

  • Actua / Publicaties

    Een huis kopen via lijfrente – de toekomst van vastgoedinvesteringen?