Het uitgeven van een kortingsbon: minder eenvoudig dan u wellicht denkt!

Een kortingsbon gebruiken is voor iedereen een eenvoudige zaak. Maar wanneer het op het uitgeven van een kortingsbon aankomt, moeten bedrijven met verschillende factoren rekening houden. Als voordenkers geven wij u uiteraard graag enkele belangrijke zaken hieromtrent mee!

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het uitgeven van een kortingsbon?

Bij het uitgeven van een kortingsbon, is het essentieel dat u de geldigheidsduur duidelijk vermeldt. Dit voorkomt dat klanten jaren na uitgifte nog een verouderde kortingsbon inroepen die u niet langer kunt honoreren.

Als u specifieke voorwaarden aan de kortingsbon koppelt, zoals een korting op een volgende aankoop, kunt u overwegen om de kortingsbon op naam te zetten. Zo voorkomt u dat de bon wordt doorgegeven aan iemand die niet aan de voorwaarden voldoet.

Elke voorwaarde die u aan de kortingsbon wilt verbinden, moet duidelijk worden vermeld op de bon zelf. Als de voorwaarden te complex zijn, zorg er dan voor dat de kortingsbon verwijst naar een gemakkelijk toegankelijke locatie waar de voorwaarden te vinden zijn.

Het is cruciaal om helder te zijn over welke korting de kortingsbon biedt en aan welke voorwaarden moet worden voldaan.

Zijn er wettelijke verplichtingen bij het uitgeven van kortingsbonnen?

Er zijn geen specifieke wettelijke verplichtingen verbonden aan het uitgeven van kortingsbonnen. Toch moeten kortingsbonnen voldoen aan de algemene juridische regels. Deze verplichten u om onder andere het volgende te vermelden:

 • de geldigheidsduur van de bon, tenzij deze onbeperkt is;
 • het adres van uw onderneming;
 • de vennootschapsvorm, indien van toepassing;
 • uw ondernemingsnummer (of btw-nummer als u btw-plichtig bent);
 • uw contactgegevens.

Dit geldt voor zowel een bon die u zelf uitgeeft, als een bon die u in een advertentieblad plaatst. Let op: u bent wettelijk verplicht om de bon te accepteren en de korting toe te passen, zelfs als de opkomst groter is dan verwacht of als u een belangrijke voorwaarde bent vergeten te vermelden.

Het uitgeven van een kortingsbon houdt dus meer in dan alleen het drukken ervan. Vergeet dus niet duidelijk te vermelden hoe en welke korting uw klant met de bon kan krijgen en onder welke voorwaarden. Ook de wettelijk verplichte vermeldingen mogen niet over het hoofd gezien worden. Tot slot zijn er ook op fiscaal vlak enkele belangrijke aandachtspunten, die best niet over het hoofd worden gezien. Heeft u hier vragen over? Contacteer ons eenvoudig per mail of via een telefoontje!

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

 • Actua / Publicaties

  Kwijting aan de bestuurders: waarom elk jaar op de agenda van de aandeelhoudersvergadering?

 • Actua / Publicaties

  Bijverdienen als jobstudent? Implicaties op uw belastingen en/of die van uw ouders?

 • Actua / Publicaties

  Een huis kopen via lijfrente – de toekomst van vastgoedinvesteringen?