Al wat ouder/ervarener, maar nog niet versleten… De zelfstandig gepensioneerde

Bent u reeds met welverdiend pensioen, maar kriebelt het toch nog om verder te werken? Heeft u een moeder of vader die graag een handje wil toesteken in uw vennootschap of éénmanszaak? Dat kan!

In het verleden hadden we het er al eens over dat men als gepensioneerde nog bij kan verdienen als zelfstandige onder bepaalde voorwaarden. Onder andere uw leeftijd en uw loopbaan zijn van belang.

Bent u ouder dan 65 jaar? Dan mag u onbeperkt bijverdienen, zonder risico op verlies van pensioen. Bent u nog geen 65 jaar, maar hebt u wel reeds een carrière van 45 jaar achter de rug? Ook dan mag u onbeperkt bijverdienen.

Wanneer u jonger bent dan 65 jaar, mag u slechts beperkt bijverdienen. Hoeveel u dan precies mag bijverdienen is afhankelijk van het feit of u nog kinderen ten laste heeft of niet. Als u in 2023 op pensioen bent gegaan, dient dit ook nog eens pro rata te worden berekend.

Overlevingspensioen

Bovenstaande voorwaarden en bedragen gelden voor gepensioneerden met een rustpensioen. Wanneer u geniet van een overlevingspensioen (het pensioen dat een langstlevende echtgenoot ontvangt) gelden er nog andere regels. Ook hier speelt leeftijd en het feit of u nog kinderen ten laste heeft een belangrijke rol.

Gevolgen bij het overschrijden

Wanneer u het grensbedrag overschrijdt, zal uw pensioen evenredig verminderd worden. Wanneer u bijvoorbeeld 25% meer inkomsten behaalde dan wettelijk toegestaan, zal uw pensioen met 25% verminderd worden. Wanneer u de toegestane inkomsten overschrijdt met méér dan 50%, bent u uw pensioen volledig kwijt.

Sociale bijdrage

Bij een netto belastbaar inkomen kleiner dan €3.630,82 in 2023 moet u geen sociale bijdrage betalen. Bij een hoger netto belastbaar inkomen moet u wel sociale bijdrage betalen, maar slechts 14,70% in plaats van de gebruikelijke 20,50%. Merk op dat deze sociale bijdragen wel niet leiden tot een hogere pensioenuitkering in de toekomst…

Bent u van plan om na het opnemen van uw pensioen toch nog verder aan de slag te blijven? We bekijken graag samen met u op welke manier u dit fiscaal en parafiscaal het best kunt organiseren. Geef gerust een seintje!

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Medische beroepen en btw - een korte opfrissing

  • Actua / Publicaties

    Elektronisch factureren - Een kans voor kmo's en éénmanszaken om 120% fiscaal aftrekbaar te investeren

  • Actua / Publicaties

    Het statuut van beroepsverkoper – rechten, maar ook plichten