Ook voor u fiscale voordelen op het vlak van duurzame mobiliteit?

In het verleden hadden we het reeds een aantal keren over de vergroening van de mobiliteit. Om de bedrijfsmobiliteit een groene boost te geven zijn er een heel wat steunmaatregelen afgekondigd door de verschillende overheden van ons land. Zo is er niet alleen steun voor groenere wagens, maar ook voor pendelen,  het gebruik van openbaar vervoer… Hieronder geven we  u graag een kort overzicht van enkel van deze steunmaatregelen.

 • Ecologiepremie +,  Deze premie is een financiële tegemoetkoming voor Vlaamse ondernemingen die investeren in specifieke technologie, die beschreven staat in een limitatieve lijst.

Merk op  dat er meer dan transport alleen op deze lijst staat en u dus mogelijks ook gebruik kunt maken van deze premie voor een andere investering. De premie kan gaan van 15% tot 55% van de kost van de investering in kwestie.

 • Om het gebruik van elektrische wagen te faciliteren moeten er voldoende laadinfrastructuren zijn. Zo kunnen vennootschappen of eenmanszaken die investeren in een publiek toegankelijk en intelligent laadstation gebruik maken van een verhoogde kostenaftrek van 150%.  Daarnaast bestaat er ook een belastingvermindering voor particulieren die investeren in laadpalen, deze is nog geldig tot 31 augustus 2024 en bedraagt 15%.
 • Daarnaast is er ook de investeringsaftrek als één van de maatregelen om de installatie van laadpalen te stimuleren. De gewone investeringsaftrek bedraagt – althans op vandaag nog –  8%, maar er is een verhoogde investeringsaftrek voor laadinfrastructuur met betrekking tot koolstofemissievrije vrachtwagens die 42% bedraagt.
 • Daarbovenop geven de lokale overheden ook vaak extra subsidies, controleer daarom af en toe de website van je stad of gemeente. U kunt ook altijd vragen aan uw dossierbeheerder om dit voor u eens na te zien.
 • Het pendelfonds subsidieert initiatieven die het doel hebben om het aantal autoverplaatsingen van het woon-werkverkeer te verminderen. De subsidie bedraagt maximaal de helft van de kosten die aan het project verbonden zijn, met een maximum van €200.000,00 wanneer een bedrijf de aanvraag alleen indient. het bedrag verhoogt als het project door meerdere bedrijven samen wordt uitgevoerd.  Momenteel kun je je hier niet meer op inschrijven, maar de kans is groot dat dit in de toekomst terug mogelijk zal worden.

Aarzel niet om het Flamée & Partners team te contacteren als u meer vragen heeft over de vergroening van uw bedrijfsmobiliteit. Er zijn misschien ook voor u of uw onderneming een aantal interessante pistes!

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

 • Actua / Publicaties

  Medische beroepen en btw - een korte opfrissing

 • Actua / Publicaties

  Elektronisch factureren - Een kans voor kmo's en éénmanszaken om 120% fiscaal aftrekbaar te investeren

 • Actua / Publicaties

  Het statuut van beroepsverkoper – rechten, maar ook plichten