Fiscaalvriendelijk investeren in een jong bedrijf – tax shelter voor start- en scale-ups


Wil je graag investeren in een startend bedrijf om het bedrijf dat extra duwtje te geven dat ze nodig hebben? Dit kan u ook nog eens fiscaalvriendelijk doen. Dit via de zogenaamde tax shelter voor start-ups en scale-ups. Het voordeel voor u is dat u hiervoor een belastingvermindering geniet in uw personenbelasting.

Maar laten we beginnen bij het begin. Wat moeten we verstaan onder een start-up bedrijf en een scale-up bedrijf? Dat lichten we graag even toe.

Start-ups

Start-ups zijn zowel microvennootschappen als kmo-vennootschappen. Een microvennootschap kent volgende grenzen: een balanstotaal van €350.000,00, 10 werknemers en een omzet van €700.000,00. Voor een kmo-vennootschap zijn de grenzen een balanstotaal van €4.500.000,00, 50 werknemers en een omzet van €9.000.000,00. Wanneer twee van deze grenzen twee jaar op rij overschreden zijn, kan er niet meer gesproken worden van een microvennootschap of kmo-vennootschap. Om gebruik te kunnen maken van de tax shelter mag de vennootschap maximaal 4 jaar bestaan.

Het fiscaal voordeel dat u haalt als investeerder hangt af van welke vennootschap waarin u investeert. Bij een microvennootschap bedraagt de belastingvermindering 45% van het bedrag dat u investeerde. Voor een kmo-vennootschap is dit 30%. Let wel, de belastingvermindering is niet terugbetaalbaar of overdraagbaar. Het betreft namelijk geen belastingkrediet.

Scale-ups

Een scale-up bedrijf is een kmo-vennootschap (dus met dezelfde grenzen als hierboven), maar de vennootschap moet in de laatste twee jaar een groei gerealiseerd hebben van minimum 10% van de omzet per aanslagjaar of een groei van 10% van het werknemersaantal in voltijdse equivalenten per aanslagjaar. Het scale-up bedrijf moet wel al minimaal 10 werknemers hebben en moet tussen de vier en de tien jaar bestaan.

De belastingvermindering voor het investeren in een scale-up bedrijf bedraagt nog 25% van het geïnvesteerde bedrag.

Nog leuk om te weten is dat u rechtstreeks kan investeren in dergelijke bedrijven, maar dat dit ook kan via crowdfunding of startersfondsen.

Voorwaarden

Uiteraard zijn er heel wat voorwaarden verbonden aan deze tax shelter. Zo dienen onder andere de verworven aandelen minstens vier jaar te worden aangehouden.

Benieuwd of dit voor u en uw potentiële investering een mogelijkheid zou kunnen zijn? Laat gerust iets weten! We bekijken dit graag samen met u!

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Kwijting aan de bestuurders: waarom elk jaar op de agenda van de aandeelhoudersvergadering?

  • Actua / Publicaties

    Bijverdienen als jobstudent? Implicaties op uw belastingen en/of die van uw ouders?

  • Actua / Publicaties

    Een huis kopen via lijfrente – de toekomst van vastgoedinvesteringen?