Een groenere toekomst via een fiscaalvriendelijk mobiliteitsbudget


De dag dat elke werknemer zich met zijn eigen auto naar het werk verplaatste ligt reeds ver achter ons. Tegenwoordig bestaat er een breed scala aan mobiliteitsopties, mede mogelijk gemaakt en aangemoedigd door de werkgevers.

De overheid trachtte de bedrijven de voorbije jaren ook meer en meer fiscaal te motiveren om alternatieve mobiliteitsoplossingen aan te bieden. Eén daarvan betreft het mobiliteitsbudget. Dit kende een moeilijke start bij de invoering ervan in 2019, maar wint geleidelijk aan populariteit.

Dit budget is speciaal ontworpen voor bedrijven die op vandaag reeds één of meerdere bedrijfswagens ter beschikking stellen van hun personeel, maar hun medewerkers nu meer keuzevrijheid willen bieden in het gebruik van hun traditionele bedrijfswagenbudget.

Werknemers ontvangen een budget gelijk aan de jaarlijkse bruto kosten die een bedrijfswagen met zich meebrengt voor de werkgever. Door de gunstige sociale en fiscale behandeling van het mobiliteitsbudget, zou de werknemer meer geld moeten kunnen besteden aan diverse mobiliteitsoplossingen dan toen hij (enkel) een klassieke bedrijfswagen had.

De werknemer krijgt de mogelijkheid om dit budget jaarlijks te spenderen in drie verschillende pijlers:

1. Milieuvriendelijke wagen

Deze optie staat open voor auto’s die een lage CO2-uitstoot hebben, tot maximaal 95g/km. Fiscaal valse hybrides en/of wagens met een hogere CO2-uitstoot dan de klassieke bedrijfswagen waar de werknemer voorheen recht op had, zijn uitgesloten.

De belastingbehandeling is gelijk aan die van traditionele bedrijfswagens.

2. Duurzame vervoersmiddelen en diensten

Werknemers kunnen hun budget in deze pijler besteden aan milieuvriendelijke transportopties zoals fietsen, elektrische steps, openbaar vervoer, deelauto’s… Deze kunnen gerust ook worden gecombineerd.

Een populaire bestedingsmogelijkheid binnen deze pijler betreft de financiering van de huisvestingskosten.  Zo kan men het huurgeld of de hypothecaire lening via dit budget voldoen voor een woonplaats die binnen een straal van tien kilometer van de gebruikelijke werkplek gelegen is.

Deze uitgaven zijn vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen en belastingen voor de werknemer, terwijl ze voor de werkgever aftrekbaar zijn als beroepskost.

3. Restsaldo in cash

Niet-uitgegeven budgetdelen kunnen aan de werknemer in contanten worden uitbetaald, vrij van belasting, maar onderhevig aan een bijzondere sociale zekerheidsbijdrage van 38,07%. Voor de werkgever vormt deze uitkering opnieuw een volledig aftrekbare beroepskost.

Als werkgever bent u niet verplicht om het mobiliteitsbudget in te voeren en de werknemer is ook niet verplicht om hierop in te gaan indien hem dit wordt aangeboden.

Enkel werkgevers die, minstens 36 maanden voorafgaand aan de invoering, ononderbroken minstens één bedrijfswagen ter beschikking stelde aan zijn personeel komen in aanmerking. Er geldt enkel een uitzondering voor startende ondernemingen.

Als werknemer dient men op het moment van de aanvraag reeds over een bedrijfswagen te beschikken, of ervoor in aanmerking te komen op basis van zijn functiecategorie.

Het mobiliteitsbudget biedt een flexibele en duurzame oplossing voor werkgevers en werknemers, gericht op het bevorderen van milieuvriendelijke mobiliteit en het ondersteunen van de transitie naar een groenere toekomst. Heeft u hier nog vragen over? Aarzel dan zeker niet om ons hieromtrent te contacteren! Wij helpen u graag verder.

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Kwijting aan de bestuurders: waarom elk jaar op de agenda van de aandeelhoudersvergadering?

  • Actua / Publicaties

    Bijverdienen als jobstudent? Implicaties op uw belastingen en/of die van uw ouders?

  • Actua / Publicaties

    Een huis kopen via lijfrente – de toekomst van vastgoedinvesteringen?