De tienjarige aansprakelijkheid in de bouw – waakzaamheid geboden

Als aannemer en architect moet u gedurende een periode van tien jaar instaan voor eventuele gebreken aan de bouwwerken waaraan u heeft meegewerkt. Dit kunnen bijvoorbeeld problemen zijn inzake waterdichting, stabiliteit, ongeschiktheid van de grond …

Merk op dat deze tienjarige bouwaansprakelijkheid in principe van openbare orde is.  De wetgever heeft immers de aansprakelijkheidsregeling niet alleen voorzien ter bescherming van het belang van de bouwheer, maar ook, en vooral, om de openbare veiligheid te vrijwaren. Elke niet-deugdelijke constructie is een blijvend gevaar voor de openbare veiligheid en voor de sociale rust.

Dit betekent dat u zich hier contractueel niet kan vanaf maken. Ook bij de vereffening van uw vennootschap is nog niet alle gevaar geweken … Het is belangrijk dat hieraan de nodige (juridische) aandacht wordt besteed.

De tienjarige termijn begint normaliter te lopen vanaf de definitieve oplevering van het bouwwerk. Echter, partijen kunnen ook overeenkomen dat dit reeds vanaf de voorlopige oplevering gebeurt. Zelfs de datum van betaling van de laatste factuur kan hier een startpunt zijn. Dit is afhankelijk van hetgeen contractueel met de bouwheer wordt afgesproken.

Gelukkig heeft u de mogelijkheid (en eigenlijk de verplichting) zich hiertegen te verzekeren! Deze verzekering is verplicht voor bouwwerken met een stedenbouwkundige vergunning die werd goedgekeurd vanaf juli 2018. Merk op dat enkel de personen die prestaties of werken uitvoeren met betrekking tot de ruwbouw met deze verzekeringsplicht rekening dienen te houden. Het is aan de bouwheer om te bewijzen dat de aannemer of architect fouten heeft gemaakt die tot het probleem hebben geleid. Vaak zal dit dienen te worden aangetoond door middel van een expertiseverslag …

Via de Wet Peeters is er zelfs nog een uitbreiding gekomen op het toepassingsgebied van deze aansprakelijkheid. Ook de bouwpromotor die voor de uitvoering van de werken instaat, is verantwoordelijk voor een correcte oplevering en een goede opvolging. Ook hij valt dan onder deze verzekeringsplicht

Voor diegene die zich niet aan de verplichte decenale verzekering houdt, bestaat de kans dat de wetgever boetes uitschrijft. Die boetes kunnen oplopen tot 80.000 euro geïndexeerd. Maar het risico bij niet-verzekering is dubbel, want de niet-verzekerde partij moet mogelijk ook zelf opdraaien voor de schade, een expert aanstellen enzovoort (want deze zaken zijn niet gedekt in de klassieke uitbatingsverzekering).

Heeft u hier vragen over? Een mailtje of telefoontje volstaat! Graag tot uw dienst.

Indien u omtrent dit onderwerp verdere vragen zou hebben, kunt u ons uiteraard steeds contacteren. Dit kan zeer eenvoudig via ward@flamee.be.

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    De maatschap: een soepel instrument met beperkte formaliteiten

  • Actua / Publicaties

    Overstappen naar de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen

  • Actua / Publicaties

    Extra ondersteuning nodig in uw bouwbedrijf? Neem een leerjongen!

Disclaimer, juridische informatie & gebruiksvoorwaarden van de site

Het gebruik van de website www.flamee.be is onderworpen aan de hierna opgenomen algemene voorwaarden. Door de website te bezoeken en te gebruiken, wordt u geacht deze algemene voorwaarden zonder enig voorbehoud te aanvaarden.

Doel van de site

De website www.flamee.be bevat informatie over de algemene organisatie en het dienstenaanbod van Flamée & Partners. Daarnaast biedt onze website informatieve content aan in de vorm van artikels en case studies, bedoeld om bezoekers te informeren over relevante juridische, financiële en fiscale onderwerpen. De site heeft als doel een eenvoudige en snelle toegang te bieden tot deze informatie. Daarnaast kan de website doorverwijzen naar externe websites van andere organisaties, overheidsinstanties of instellingen. Deze partijen zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud en de juistheid van de informatie die zij via hun eigen platformen verstrekken.

Alle informatie op onze website is van algemene aard, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. Deze informatie is niet afgestemd op specifieke omstandigheden van een persoon of entiteit en mag niet worden beschouwd als persoonlijk, professioneel of juridisch advies. Voor specifiek of persoonlijk advies raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde professional binnen het relevante vakgebied. De op of via deze website ter beschikking gestelde informatie, documenten en/of wetteksten mogen niet worden beschouwd als authentieke reproducties van officieel aangenomen teksten. Enkel de officiële publicaties in het Belgisch Staatsblad of het Europees Publicatieblad hebben juridische geldigheid.

De inhoud van deze website, inclusief hyperlinks, kan op elk moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd, aangevuld of verwijderd, om deze up-to-date te houden en conform de geldende regelgeving te maken.