Kosten smartphone beroepsmatig aftrekbaar?

De terbeschikkingstelling van een smartphone is, voor werknemers en bedrijfsleiders van een vennootschap, een courante vorm van alternatieve verloning binnen een onderneming. Indien het gebruik van de smartphone strikt beroepsmatig is, betreft het een bedrijfsmiddel. In dat geval is het niet onderworpen aan belastingen en sociale bijdragen.

Kosten smartphone beroepsmatig aftrekbaar?

De situatie verandert vanaf het moment dat u het toestel ook privé gebruikt. In uw eenmanszaak kunt u de kosten van uw smartphone slechts aftrekken in de mate van het beroepsmatige gebruik. De fiscus is eerder terughoudend om een uitsluitend beroepsmatig gebruik te aanvaarden. Gebruikt u uw smartphone voor 75% voor uw zaak, dan zijn die kosten ook slechts voor 75% aftrekbaar. Dit geldt zowel voor de afschrijving op de aankoopprijs als voor het abonnement.

Het is duidelijk dat het niet eenvoudig is om het percentage exact te bepalen. Het percentage wordt in de praktijk veelal geraamd. Deze raming dient men wel te onderbouwen op basis van bijv. recente facturen.

Wanneer een werknemer of een bedrijfsleider in een vennootschap een smartphone met abonnement beschikbaar gesteld krijgt, dan bestaan er verschillende wijzen om de factuur te betalen. In het stelsel van de ‘split billing’ betaalt de werkgever het beroepsmatig gedeelte van de factuur, en de werknemer het privégedeelte zelf rechtstreeks aan de provider. Een andere manier om het privégebruik tot uiting te laten komen is via het aanrekenen van een voordeel alle aard. Deze voordelen zijn vooraf forfaitair vastgesteld. Voor een smartphone (toestel+ abonnement + internet) bedraagt het forfait €144 op jaarbasis. Op dit voordeel heft de fiscus uiteindelijk personenbelasting. Op dit bedrag worden er ook nog sociale bijdragen berekend.

Wenst u hier meer informatie over? Wij helpen u hierbij graag verder.

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    De maatschap: een soepel instrument met beperkte formaliteiten

  • Actua / Publicaties

    Overstappen naar de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen

  • Actua / Publicaties

    Extra ondersteuning nodig in uw bouwbedrijf? Neem een leerjongen!

Disclaimer, juridische informatie & gebruiksvoorwaarden van de site

Het gebruik van de website www.flamee.be is onderworpen aan de hierna opgenomen algemene voorwaarden. Door de website te bezoeken en te gebruiken, wordt u geacht deze algemene voorwaarden zonder enig voorbehoud te aanvaarden.

Doel van de site

De website www.flamee.be bevat informatie over de algemene organisatie en het dienstenaanbod van Flamée & Partners. Daarnaast biedt onze website informatieve content aan in de vorm van artikels en case studies, bedoeld om bezoekers te informeren over relevante juridische, financiële en fiscale onderwerpen. De site heeft als doel een eenvoudige en snelle toegang te bieden tot deze informatie. Daarnaast kan de website doorverwijzen naar externe websites van andere organisaties, overheidsinstanties of instellingen. Deze partijen zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud en de juistheid van de informatie die zij via hun eigen platformen verstrekken.

Alle informatie op onze website is van algemene aard, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. Deze informatie is niet afgestemd op specifieke omstandigheden van een persoon of entiteit en mag niet worden beschouwd als persoonlijk, professioneel of juridisch advies. Voor specifiek of persoonlijk advies raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde professional binnen het relevante vakgebied. De op of via deze website ter beschikking gestelde informatie, documenten en/of wetteksten mogen niet worden beschouwd als authentieke reproducties van officieel aangenomen teksten. Enkel de officiële publicaties in het Belgisch Staatsblad of het Europees Publicatieblad hebben juridische geldigheid.

De inhoud van deze website, inclusief hyperlinks, kan op elk moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd, aangevuld of verwijderd, om deze up-to-date te houden en conform de geldende regelgeving te maken.