Brutoloon in ruil voor een fiets(lease)

Omdat de fiets steeds meer de straten aan het veroveren is kunnen we met onze Flamée Flash niet achterblijven. We hadden het in onze vorige artikels al een aantal keren over het gebruik van de fiets en hun fiscale implicaties, de bedrijfsfiets – fiscaalvriendelijke verloning voor u en/of uw medewerkers en sportieve medewerkers/bedrijfsleiders  en de fietsvergoeding – fiscaal bekeken. Leasing van een fiets kan helaas enkel via de werkgever. Dit kan aan de hand van verschillende (budget neutrale) oplossingen. Loonruil is de meest voorkomende vorm van fietsleasing.

Met de fiets naar het werk

De laatste jaren merken we een enorme toename van het aantal werknemers dat met de fiets naar het werk komt. Dankzij een elektrische fiets kan men zelfs met minder inspanningen vlotter op de eindbestemming geraken. Het feit dat u als werkgever op een fiscaal voordelige manier een fiets ter beschikking kunt stellen van uw werknemer, zorgt hoogstwaarschijnlijk mede voor de toegenomen populariteit.

Zo beschikt u als werkgever enerzijds over de mogelijkheid om een fiets voor uw werknemer(s) aan te kopen en hiervoor al dan niet te lenen bij de bank. Anderzijds kan u als werkgever ook opteren voor het leasen van de fiets.

Hieronder lichten we de mogelijkheid toe waarbij men de fietslease inpast in het loonpakket van de werknemer(s) via een fiscaal voordelige ruil met brutoloon. U leest het goed, de werkgeverskost blijft gelijk, maar voor uw werknemer kan het een interessante optimalisatie inhouden.

Hoe komt deze optimalisatie tot stand?

In principe kan u ervoor kiezen dat de werknemer de kostprijs van de fietsleasing volledig (of gedeeltelijk) zelf betaalt, aan de hand van een vermindering van zijn brutoloon of eindejaarspremie.

In dit geval gaat het dan niet meer over een loonsverhoging, maar is het wel nog steeds fiscaal en financieel voordeliger voor de werknemer in vergelijking met de situatie waarin hij/zij zelf moet instaan voor de aankoop.

De prijs van de bedrijfsfiets (inclusief btw) deelt u dan bijvoorbeeld door 36 maanden (= leasetermijn) om tot een maandelijkse leaseprijs te komen. Vervolgens wordt er rekening gehouden met het feit dat de werkgever geen patronale bijdragen dient te betalen, alsook met het verlies aan vakantiegeld en eindejaarspremie voor de werknemer, door de daling van het brutoloon.

Op deze manier krijgen we een bedrag dat afgetrokken wordt van het brutoloon, uiteraard in onderling akkoord. Via inhouding van het brutoloon kost een fietslease voor de werkgever niets extra. De werknemer kan zelfs nog een fietsvergoeding ontvangen voor zijn woon-werkverkeer dat hij met de fiets aflegt.

Een fietsleasing betreft meestal een all-in-formule waarbij de leasemaatschappij ook instaat voor de pechverhelping, de verzekering, het onderhoud… Uiteraard verrekent men dit dan in de maandelijkse leasevergoeding.

Besluit

Middels een dergelijke fietslease biedt u één of meerdere werknemers de mogelijkheid een fiets met bruto-gelden, in plaats van met netto-gelden te financieren. Dit is voor deze medewerkers een interessante financiële optimalisatie, zonder dat hier een extra vergoeding van de werkgever tegenover staat.

Lijkt u dit wel wat? Contacteer ons dan via 056/704440 of via ewoud@flamee.be en wij helpen u graag verder.

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Uw opname in rekening-courant omzetten in een lening met vaste looptijd? Of toch maar niet?

  • Actua / Publicaties

    De Winwinlening – een fiscale stimulans voor particuliere investeerders

  • Actua / Publicaties

    Een groenere toekomst via een fiscaalvriendelijk mobiliteitsbudget