Nieuwigheden inzake wijzigen en ontbinden van een contract – nieuwe mogelijkheden en discussies?

Op 1 januari 2023 trad het nieuwe verbintenissenrecht in werking. Voor alle overeenkomsten gesloten na 1 januari zijn nu meer mogelijkheden om de overeenkomst nadien te wijzigen of zelfs te ontbinden. Onderstaand worden drie van die mogelijkheden toegelicht, met name de mogelijkheid tot heronderhandelen, ontbinden en zélfs het vroegtijdig ontbinden van een overeenkomst.

Heronderhandelen

Onder het oude verbintenissenrecht kon een contract niet heronderhandeld worden, zélfs niet indien de omstandigheden voor één van de partijen bijzonder moeilijk geworden waren. Waar men dit vroeger contractueel moest voorzien met een heronderhandelingsformule, is nu de mogelijkheid tot heronderhandeling de standaard geworden. Dit betekent concreet dat elke partij een heronderhandeling van het contract kan vragen, indien de omstandigheden zozeer verzwaard zijn dat het overdreven moeilijk is geworden om het contract uit te voeren aan de bestaande voorwaarden.

Aan het inroepen van zo’n heronderhandeling, zijn wel voorwaarden verbonden:

  • De omstandigheden moeten zodanig veranderd zijn dat een uitvoering van de overeenkomst bijzonder moeilijk geworden is;
  • De verandering van omstandigheden was onvoorzienbaar;
  • Diegene die de verbintenis niet langer kan nakomen, mag daar zelf geen schuld aan hebben.

Ontbinden

Ook het ontbinden van een contract is sinds 1 januari eenvoudiger geworden. Voortaan kan u – wanneer uw tegenpartij haar deel van de verbintenis niet nakomt – het contract ontbinden zonder tussenkomst van de rechter. U doet dit wel op eigen risico, wat betekent dat een rechter achteraf alsnog een schadevergoeding kan opleggen. Dit uiteraard enkel wanneer u het contract onterecht ontbonden hebt. Ook deze vernieuwde ontbindingsmogelijkheid moet vanzelfsprekend aan een aantal voorwaarden voldoen.

Vroegtijdige ontbinding

Als laatste is het zelfs mogelijk geworden om een contract eenzijdig te ontbinden als de tegenpartij in de toekomst haar verbintenis niet zal nakomen. Ook bij voortijdige ontbinding hoeft u niet eerst naar de rechter. Dit is een vrij verregaande mogelijkheid en is opnieuw op eigen risico. Wanneer bijvoorbeeld uw aannemer twee weken voor de beloofde opleverdatum nog niet aan de funderingen begonnen is, staat u recht in uw schoenen om de overeenkomst vroegtijdig ontbinden. U bent op dat moment vrijwel zeker dat de aannemer zijn verbintenis niet meer zal nakomen. Ook hier zijn weer strikte voorwaarden aan verbonden, die best zorgvuldig op voorhand worden afgetoetst.

Hoewel deze nieuwe mogelijkheden zeker nuttig zijn, kunnen ze in de praktijk tot heel wat interpretatieproblemen leiden. Wie geen discussie wil, neemt beter maatregelen. Bijvoorbeeld door de vroegtijdige ontbinding uitdrukkelijk uit te sluiten of door uitdrukkelijk op te nemen wanneer een heronderhandeling al dan niet mogelijk is. Uiteraard kunnen wij u hierbij helpen, indien gewenst.

Heeft u hier vragen over? Contacteer ons gerust per mail of via een telefoontje. Wij helpen u hierbij graag verder.

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    De plaatsbeschrijving: een wettelijke verplichting

  • Actua / Publicaties

    Herziening van btw op verbouwingswerken

  • Actua / Publicaties

    Beschikbare inbreng uitkeren in een BV: belastingvrij of toch niet helemaal?

Disclaimer, juridische informatie & gebruiksvoorwaarden van de site

Het gebruik van de website www.flamee.be is onderworpen aan de hierna opgenomen algemene voorwaarden. Door de website te bezoeken en te gebruiken, wordt u geacht deze algemene voorwaarden zonder enig voorbehoud te aanvaarden.

Doel van de site

De website www.flamee.be bevat informatie over de algemene organisatie en het dienstenaanbod van Flamée & Partners. Daarnaast biedt onze website informatieve content aan in de vorm van artikels en case studies, bedoeld om bezoekers te informeren over relevante juridische, financiële en fiscale onderwerpen. De site heeft als doel een eenvoudige en snelle toegang te bieden tot deze informatie. Daarnaast kan de website doorverwijzen naar externe websites van andere organisaties, overheidsinstanties of instellingen. Deze partijen zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud en de juistheid van de informatie die zij via hun eigen platformen verstrekken.

Alle informatie op onze website is van algemene aard, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. Deze informatie is niet afgestemd op specifieke omstandigheden van een persoon of entiteit en mag niet worden beschouwd als persoonlijk, professioneel of juridisch advies. Voor specifiek of persoonlijk advies raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde professional binnen het relevante vakgebied. De op of via deze website ter beschikking gestelde informatie, documenten en/of wetteksten mogen niet worden beschouwd als authentieke reproducties van officieel aangenomen teksten. Enkel de officiële publicaties in het Belgisch Staatsblad of het Europees Publicatieblad hebben juridische geldigheid.

De inhoud van deze website, inclusief hyperlinks, kan op elk moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd, aangevuld of verwijderd, om deze up-to-date te houden en conform de geldende regelgeving te maken.