Werknemers in dienst? Vergeet hun opleidingen niet te registreren!

Vanaf 1 april 2024 bent u verplicht de opleidingen en opleidingsrechten van uw werknemers te registreren in een online databank. Een administratieve verplichting waarover wij u in dit artikel graag meer vertellen.

Federal Learning Account (FLA)

Het Federal Learning Account (kortweg FLA) is een online databank waar u voortaan de opleidingen en opleidingsrechten van uw werknemers moet registreren.

Dit werd eigenlijk al verplicht vanaf 1 april 2024, maar de applicatie zal maar ten volle werken vanaf 1 juni 2024. Na deze datum krijgt u zes maanden de tijd om de applicatie te beginnen gebruiken. Vanaf dan zullen er sancties volgen. U dient zich hier dus voor te registreren vóór 30 november 2024.

Ook al is de applicatie momenteel nog niet beschikbaar, het is aangeraden om alle gevolgde opleidingen (bijv. ook de informele) vanaf 1 januari 2024 reeds bij te houden, zodat u zeker voldoet aan de opleidingsverplichtingen.

Opleidingsrechten

Hebt u minder dan 10 werknemers in dienst, dan hebben deze werknemers geen opleidingsrecht. Desalniettemin dienen opleidingen die ze gevolgd hebben nog steeds geregistreerd te worden op het FLA-platform.

Bij bedrijven met 10 tot 20 werknemers hebben de werknemers één dag opleidingsrecht. Wanneer er meer dan 20 werknemers in dienst zijn verhoogt dit opleidingsrecht naar 5 dagen in 2024.  Let op, een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) kan hier per sector van afwijken!

Wanneer er meer dan 20 werknemers in dienst zijn is de werkgever daarnaast ook verplicht een jaarlijks opleidingsplan op te maken.

Doel

Het levenslang leren wordt steeds belangrijker. De regering wil met de FLA-applicatie een opleidingscultuur stimuleren in ons land. Het is de bedoeling dat de werknemers de applicatie gebruiken om hun opleidingstraject en opleidingsrechten op te volgen. Op termijn zou dit moeten uitgroeien tot een centrale opleidingshub waar burgers al hun opleidingen en diploma’s kunnen raadplegen.

Hebt u hier nog specifieke vragen over? Heeft u hulp nodig bij het correct inventariseren van de gevolgde opleidingen door uw medewerkers? Een mail of telefoontje naar ons volstaat!

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Kwijting aan de bestuurders: waarom elk jaar op de agenda van de aandeelhoudersvergadering?

  • Actua / Publicaties

    Bijverdienen als jobstudent? Implicaties op uw belastingen en/of die van uw ouders?

  • Actua / Publicaties

    Een huis kopen via lijfrente – de toekomst van vastgoedinvesteringen?