Vertrouwen is goed, controle is beter. Ook inzake btw…

Ontbreekt u info van uw klant of leverancier en/of wilt u zijn/haar btw-nummer controleren? Dat kan, met behulp van de kruispuntbank van ondernemingen (KBO). De KBO is een databank van de FOD Economie waarin alles basisgegevens van Belgische ondernemingen en hun vestigingseenheden verzameld zijn. Via de KBO public search kunt u een onderneming opzoeken op ondernemingsnummer, naam, activiteit, toelating en adres.

Wilt u de geldigheid van een btw-nummer van een onderneming in een Europese lidstaat nagaan? Aan de hand van de EU-zoekmachine VIES kunt u dat doen. VIES (VAT Information Exchange System) is een zoekmachine van de Europese Commissie en zoekt informatie op in de nationale btw-databases. VIES on-the-web is een online-systeem voor het controleren van btw-nummers van bedrijven en andere organisaties die in de Europese Unie zijn ingeschreven voor het leveren van goederen of diensten over de binnengrenzen heen.

Uw zoekopdracht op VIES kan twee verschillende resultaten opleveren: er bestaat voor het betrokken nummer Europese btw-informatie (geldig respons) of niet (ongeldig respons). Bij een geldig respons toont het VIES de gevonden btw-informatie. Als er sprake is van een ongeldig respons betekent dat er in de betrokken nationale databases geen informatie kon worden gevonden over het desbetreffende btw-nummer.

Het correct aanrekenen van btw inzake uw uitgaande facturatie is vaak afhankelijk van het gegeven of de betreffende klant een geldig btw-nummer heeft of niet. Een degelijke controle is dan ook zeker aangewezen; dit om evt. boetes van de btw-administratie te vermijden!

Indien u omtrent dit onderwerp verdere vragen zou hebben, kunt u ons uiteraard steeds contacteren. Wij vernemen het graag.

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Een huwelijks- of communiegeschenk – aftrekbaar als beroepskost?

  • Actua / Publicaties

    De pensioenbonus – wie, wat, waar en wanneer?

  • Actua / Publicaties

    Huur aftrekken als beroepskost: vergeet bijlage 270 MLH niet!