Voor beroepsdoeleinden over de grens? Denk aan de forfaitaire vergoeding voor buitenlandse dienstreizen!

Moeten uw werknemers of uzelf, als bedrijfsleider, soms naar het buitenland reizen voor professionele doeleinden? Dan kunt u eventueel gebruik maken van de zogenaamde forfaitaire vergoeding voor buitenlandse dienstreizen…

Een dergelijke forfaitaire dagvergoeding wordt fiscaal aanzien als kosten eigen aan de werkgever/vennootschap. Dit betekent dat de genieter geen sociale bijdragen of personenbelasting op deze onkostenvergoeding is verschuldigd. Daarnaast is de kost in principe volledig aftrekbaar in hoofde van de werkgever/vennootschap.

Sinds 15 februari 2023 zijn nieuwe tarieven van toepassing, die voor het eerst zijn gewijzigd sinds 2018. Om te weten met welk bedrag er rekening dient te worden gehouden, dienen we de landenlijst te raadplegen. Daarnaast kan er ook steeds worden gekozen voor het vast bedrag van 37,18 EUR per dag.  Enkele voorbeelden uit de landelijst:

 • Frankrijk: 100,00 EUR per dag;
 • Nederland: 98,00 EUR per dag;
 • Duitsland: 87,00 EUR per dag;
 • VS: 117,00 EUR per dag;

De vergoeding mag toegekend worden vanaf dat u meer dan 10 uur in het buitenland verblijft (en voor een maximum verblijf van 30 dagen). Indien u meer dan 30 dagen in het buitenland verblijft, zijn andere (lagere) tarieven van toepassing. De vergoeding wordt geacht volgende kosten te dekken: lunch- en dinerkosten, drank- en snackkosten, plaatselijke vervoerskosten, telefonische communicatie-kosten en andere contante uitgaven. De reiskosten om van en naar uw bestemming te reizen en de huisvestingskosten vallen hier dus niet onder. Deze kosten kunnen vergoed worden bovenop de forfaitaire dagvergoeding.

Indien er maaltijdkosten inbegrepen zijn in de kosten van overnachting, dient de forfaitaire dagvergoeding verminderd te worden met 35% voor het middagmaal en 45% voor het avondmaal. De ontbijtkosten zijn dus wél cumuleerbaar met de forfaitaire dagvergoeding.

THier dient wel nog één belangrijke nuance gemaakt te worden. U kunt enkel gebruik maken van de forfaitaire vergoeding indien de verplaatsingen naar het buitenland geen deel uitmaken van uw dagelijkse normale beroepsactiviteit.

Heeft u hier specifieke vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Een mail of telefoontje volstaat.

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

 • Actua / Publicaties

  Een huwelijks- of communiegeschenk – aftrekbaar als beroepskost?

 • Actua / Publicaties

  De pensioenbonus – wie, wat, waar en wanneer?

 • Actua / Publicaties

  Huur aftrekken als beroepskost: vergeet bijlage 270 MLH niet!