Vanaf juli 2022 elektronisch betaalsysteem verplicht

Vanaf 1 juli 2022 wordt het elektronisch betaalsysteem verplicht. Dat betekent dat elke handelaar in ons land aan zijn of haar klanten de mogelijkheid zal moeten bieden om elektronisch te kunnen betalen. Dit heeft de federale regering recent beslist.

Cashloos betalen werd de voorbije jaren steeds populairder. Onderzoek toont aan dat 66% van de Belgen liever niet cash betaalt. In Zweden hebben ze de voordelen van cashloos betalen al goed begrepen. Het land is een voortrekker op gebied van cashloos betalen. Slechts 5 procent van de aankopen gebeurt er nog cash.

Lees ook: Eerste werknemer aanwerven? – Wat met de RSZ-vermindering?

Concreet zullen de handelaars dus over een elektronisch betaalsysteem moeten beschikken. Cashbetalingen blijven ook mogelijk, maar de klanten dienen op zijn minst de mogelijkheid te hebben om de betaling op een digitale wijze te verrichten. De handelaar in kwestie kan het elektronisch betaalsysteem zelf kiezen. Zo kan hij kiezen voor een betaalterminal, maar ook voor het gebruik van de app Payconiq.

Er werd in eerste instantie aangekondigd dat de huur en transactiekosten van een terminal voor 120% aftrekbaar zouden zijn in de personenbelasting of de vennootschapsbelasting. Dit voorstel heeft helaas echter de definitieve wet niet gehaald.

Heeft u hier vragen over? Neem dan hier contact met ons op.

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Particuliere wanbetalers vanaf 1 september 2023 beter beschermd

  • Actua / Publicaties

    Hoe kijkt de fiscus naar uw personeelsuitstapje of teambuilding?

  • Actua / Publicaties

    Het uitgeven van een kortingsbon: minder eenvoudig dan u wellicht denkt!