Bent u actief in de bouw-, schoonmaak-, vlees- of bewakingssector? Vergeet niet te checken of er een inhoudingsverplichting geldt voor uw (onder)aannemer alvorens u de factuur betaalt! Wij zetten het voor u graag even op een rijtje.
Wat is de inhoudingsplicht?
Wanneer u opdrachtgever, ondernemer of onderaannemer bent die activiteiten uitvoert of laat uitvoeren in onroerende staat, of actief bent in de vlees- of bewakingssector, dan zal u steeds, vooraleer u overgaat tot het betalen van een factuur, moeten nagaan of uw (onder)aannemers geen fiscale of sociale schulden hebben. Indien dit het geval is, zal u niet de volledige factuur mogen betalen. U dient dan een deel van het factuurbedrag rechtstreeks door te storten naar de FOD Financiën of naar de RSZ (Rijksdienst voor sociale zekerheid).
U kunt dit eenvoudig nagaan via checkinhoudingsplicht.be. Daar vult u het ondernemingsnummer in van de onderaannemer in kwestie en krijgt u een overzicht of er al dan niet schulden zijn. In het geval er schulden zouden zijn, krijgt u via de site dan meer info m.b.t. de betaling.
Wanneer het fiscale schulden betreffen, moet u 15% van het factuurbedrag (excl. btw) doorstorten naar de FOD Financiën. In het geval van sociale schulden moet u zelfs 35% van het factuurbedrag (excl. btw) doorstorten naar de RSZ.
Indien het factuurbedrag hoger is dan €7.143,00, dan dient u een attest op te vragen aan de onderaannemer waaruit de schuld blijkt. Is de schuld kleiner dan respectievelijk 15% of 35% van de factuur, dan betaalt u de volledige schuld af. In het geval dat de schuld hoger is, beperkt u zich ook tot 15% of 35% van het factuurbedrag.
Wanneer u de inhoudingsplicht gecheckt hebt en deze is niet van toepassing, dan is het aangeraden een screenshot te bewaren van uw opzoeking ter bewijs dat u dit weldegelijk nagekeken heeft. Het is wel belangrijk dat u de factuur dan ook op die dag betaalt.
Gevolgen
Wanneer u de inhoudingsplicht niet heeft nagezien en uw onderaannemer blijkt weldegelijk schulden te hebben, dan kunt u hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor de betaling van die schulden.
Daarnaast kan u ook een boete krijgen die maximaal het dubbele is van het bedrag dat u had moeten inhouden en doorstorten naar de FOD Financiën of de RSZ.
Uitbreiding
Vanaf 1 januari 2026 zal de inhoudingsplicht niet enkel gelden voor de schulden bij de FOD Financiën en de RSZ, maar ook voor de schulden op sociale bijdragen. In dat geval zult u 15% van het factuurbedrag moeten doorstorten naar de RSVZ (Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen) als de openstaande sociale bijdragen hoger zijn dan €2.500,00.
Deze uitbreiding geldt niet in volgende gevallen:
- Indien het gaat om particuliere opdrachtgevers;
- Wanneer de betaaltermijn van de sociale bijdrage nog niet is verstreken;
- Wanneer er een betalingsplan werd opgemaakt en dit betalingsplan wordt nageleefd;
- Wanneer er ook RSZ- of fiscale schulden zijn.
Deze uitbreiding was eerst voorzien om in te gaan op 1 juli 2024, maar dit werd uitgesteld.
Op termijn kan de inhoudingsplicht ook worden uitgebreid naar andere sectoren, maar dit is nu nog niet aan de orde.
Heeft u vragen over de praktische werking van deze inhoudingsplicht? Neem dan gerust met ons contact op. Wij staan u hierin graag bij!
Het Flamée en Partners team