Elektrische wagen en thuis ‘tanken’… wat met de fiscaliteit?

Zoals u ongetwijfeld weet, worden ondernemingen op vandaag meer een meer gestimuleerd om met een milieuvriendelijke wagen te rijden. Op heden zijn er dan ook veel bedrijfsleiders die reeds over een hybride of elektrische wagen beschikken, of die overwegen om er één aan te schaffen.

Dit heeft tot gevolg dat heel wat van die bedrijfsleider thuis hun elektrische bedrijfswagen, eigendom van de vennootschap, dienen op te laden. Op heden heeft de fiscus echter nog geen specifieke fiscale spelregels gepubliceerd over hoe men de elektriciteitskosten die men privé betaalt, op een correcte manier kan doorrekenen aan zijn/haar vennootschap. Hieronder trachten we u toch wat verduidelijking te brengen omtrent hoe u deze kosten kunt doorrekenen.

De werkelijke kostprijs voor uw thuislaadbeurten hangt af van twee parameters, zijnde het verbruik enerzijds en de kost per kWh anderzijds:

  1. Hoe u het verbruik kunt bepalen, hangt af van het laadpunt waarover u thuis beschikt. Zo kan het enerzijds zijn dat u beschikt over een ‘slimme’ laadpaal die alle gegevens registreert, of anderzijds kan het zijn dat u uw wagen oplaadt via het stopcontact of via een ‘gewone’ laadpaal. In het laatste geval kan het interessant zijn om een tussenteller te plaatsen. Deze tussenteller houdt nauwkeurig en automatisch bij welk gedeelte van uw elektriciteitsfactuur betrekking heeft op het laden van uw bedrijfswagen. Indien u niet over een tussenteller beschikt, zal u zelf uw laadbeurten nauwkeurig dienen bij te houden en te onderbouwen (datum, kilometerstand, opgeladen kWh…).
  2. Op uw elektriciteitsfactuur vindt u de kost per kilowattuur elektriciteit terug, die u vervolgens vermenigvuldigt met uw gemeten verbruik.

Zo bekomt u de totale kost voor het thuis opladen van uw bedrijfswagen, waarvoor u een onkostennota kunt opmaken van u als bedrijfsleider aan uw vennootschap. Deze terugbetaalde kosten dienen sinds 2022 exact te worden vermeld op de fiscale fiche 281.20.

Indien u over een ‘slimme’ laadpaal beschikt, die zélf alle laadgegevens van uw wagen registreert, kunt u uw laadkosten eenvoudig onderscheiden van uw huishoudelijke energieverbruik. Mogelijks heeft uw laadpaal ook de optie ‘split-billing’, waardoor de laadkosten rechtstreeks aan uw vennootschap worden gefactureerd. Dit vereenvoudigt het ganse proces logischerwijs.

Indien u omtrent deze onderwerpen verdere vragen zou hebben, kunt u ons uiteraard steeds contacteren. Dit kan zeer eenvoudig via ewoud@flamee.be .

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Registreer uw vennootschap in het UBO-register & vermijd een schrapping met kwalijke gevolgen!

  • Actua / Publicaties

    Wanneer nog bouwen of verbouwen aan 6% btw?

  • Actua / Publicaties

    Beroep doen op het systeem van flexi-jobs?