Help! Mijn onderneming is gemengd btw-plichtig…

Bij gemengde btw-plicht is de btw op bepaalde aankoopfacturen slechts deels aftrekbaar… Het is dan ook heel belangrijk om te weten of de onderneming in kwestie gemengd btw-plichtig is of niet en welke formaliteiten hier precies mee gepaard gaan. We vatten het graag even voor u samen in dit artikel!

Wat?

Gemengde btw-plicht ontstaat wanneer er zowel handelingen plaatsvinden onderworpen aan de btw als handelingen vrijgesteld van btw (volgens de specifieke btw-wetsartikels).

Een vaak voorkomend voorbeeld is een specifieke economische activiteit, onderworpen aan btw, in combinatie met de verhuur van onroerend goed aan particulieren (typisch in de meeste gevallen zonder toepassing van btw).

Methoden recht op aftrek

Er zijn twee methoden om het recht op aftrek te bepalen in het geval van een gemengde btw-belastingplichtige:

  • Ten eerste is er de methode van het algemeen verhoudingsgetal, waarbij alle aftrekbare btw slechts deels afgetrokken wordt. Het verhoudingsgetal wordt bepaald in functie van de btw-onderworpen omzet. Indien 80% van de omzet met btw wordt gerealiseerd, zal 80% van de btw op de aankoopfacturen aftrekbaar zijn. Dit uiteraard onder voorbehoud van andere beperkingen (personenwagens: 35%-50%, onthaalkosten: 0%, enz.).

De eerste keer wordt het verhoudingsgetal geraamd. Per einde kalenderjaar wordt het definitieve getal berekend. Dit is tevens het voorlopige getal van het komende jaar.

  • Verder is er de afwijkende methode van het werkelijk gebruik, waarbij de btw aftrekbaar is voor kosten verbonden aan omzet met btw. Kosten, bijvoorbeeld, voor de verkoop van meubilair (zoals de aankoop ervan) is volledig aftrekbaar, terwijl de kosten verbonden aan een verhuurd gebouw (zonder btw) niet aftrekbaar is. Voor de niet-toewijsbare kosten wordt een bijzonder verhoudingsgetal toegepast. De werking is analoog aan het algemeen verhoudingsgetal. Echter, deze kan ook bepaald worden in functie van andere zaken dan de omzet, zoals oppervlakte of tijdsbesteding.

Toepassen werkelijk gebruik – nieuwe administratieve formaliteit

Recent is er door de belastingadministratie een nieuwe administratieve formaliteit ingevoerd voor gemengde btw-belastingplichtigen. Zo zal de toepassing van het werkelijk gebruik steeds bij de btw-administratie dienen te worden gemeld. Indien op vandaag reeds het werkelijk gebruik wordt toegepast, heeft de onderneming tijd tot 30/06/2023 om dit te melden aan de btw-administratie. Dit via het formulier E-604-B.

Voor onze klanten waarvan wij zelf de btw-aangiftes verzorgen, bekijken wij uiteraard of er stappen dienen te worden ondernomen!

Heeft u hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Wij helpen u graag verder.

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    De maatschap: een soepel instrument met beperkte formaliteiten

  • Actua / Publicaties

    Overstappen naar de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen

  • Actua / Publicaties

    Extra ondersteuning nodig in uw bouwbedrijf? Neem een leerjongen!

Disclaimer, juridische informatie & gebruiksvoorwaarden van de site

Het gebruik van de website www.flamee.be is onderworpen aan de hierna opgenomen algemene voorwaarden. Door de website te bezoeken en te gebruiken, wordt u geacht deze algemene voorwaarden zonder enig voorbehoud te aanvaarden.

Doel van de site

De website www.flamee.be bevat informatie over de algemene organisatie en het dienstenaanbod van Flamée & Partners. Daarnaast biedt onze website informatieve content aan in de vorm van artikels en case studies, bedoeld om bezoekers te informeren over relevante juridische, financiële en fiscale onderwerpen. De site heeft als doel een eenvoudige en snelle toegang te bieden tot deze informatie. Daarnaast kan de website doorverwijzen naar externe websites van andere organisaties, overheidsinstanties of instellingen. Deze partijen zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud en de juistheid van de informatie die zij via hun eigen platformen verstrekken.

Alle informatie op onze website is van algemene aard, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. Deze informatie is niet afgestemd op specifieke omstandigheden van een persoon of entiteit en mag niet worden beschouwd als persoonlijk, professioneel of juridisch advies. Voor specifiek of persoonlijk advies raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde professional binnen het relevante vakgebied. De op of via deze website ter beschikking gestelde informatie, documenten en/of wetteksten mogen niet worden beschouwd als authentieke reproducties van officieel aangenomen teksten. Enkel de officiële publicaties in het Belgisch Staatsblad of het Europees Publicatieblad hebben juridische geldigheid.

De inhoud van deze website, inclusief hyperlinks, kan op elk moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd, aangevuld of verwijderd, om deze up-to-date te houden en conform de geldende regelgeving te maken.