Recent papa geworden? Leve het vaderschapsverlof voor zelfstandigen en de geboortehulp!

Net vader geworden of wordt u binnenkort vader? Proficiat! Voldoende tijd doorbrengen met uw pasgeborene is geen overbodige luxe, maar als zelfstandige kan het toch moeilijk zijn om die tijd te vinden of hiervoor de financiële ruimte vrij te maken. Om die reden bestaat het vaderschapsverlof voor zelfstandigen. Met behulp van het vaderschapsverlof kunt u als vader tijdelijk uw beroepsactiviteit als zelfstandige onderbreken.

Sinds 1 januari 2023 is het mogelijk 20 volledige dagen of 40 halve dagen uw beroepsactiviteit te onderbreken. Voor elke volledige dag ontvangt de vader €96,60 (€48,30 voor elke halve dag). Indien u al uw verlofdagen opneemt, kunt u dus €1.932,00 ontvangen. Let wel op, deze uitkering is een belastbaar vervangingsinkomen en zal netto dus iets lager liggen.

Om gebruik te maken van het vaderschapsverlof zelf dient u te voldoen aan enkele voorwaarden:

 • U bent uiteraard vader geworden.
 • U bent zelfstandige, helper of meewerkende echtgenoot (met maxistatuut):    
  • In hoofdberoep of;
  • In bijberoep en u betaalt evenveel sociale bijdragen als zelfstandige in hoofdberoep of;
  • Na de pensioenleeftijd zonder pensioen of enkel met het onvoorwaardelijk pensioen en u betaalt evenveel sociale bijdragen als een zelfstandige in hoofdberoep.
 • U hebt uw sociale bijdragen betaald voor de twee kwartalen die voorafgaan aan het kwartaal van de geboorte of u was in die kwartalen werknemer of ambtenaar.
 • U hebt geen recht op vaderschaps-of geboorteverlof op basis van een activiteit als werknemer of ambtenaar.
 • U onderbreekt uw beroepsactiviteit volledig tijdens uw verlof. U kunt uw verlofdagen wel spreiden over een periode van vier maanden na de geboorte.

U vraagt uw vaderschapsverlof aan bij uw sociaalverzekeringsfonds vóór het einde van het kwartaal dat volgt op het kwartaal van de geboorte. Werd uw kindje geboren in de laatste maand van het kwartaal, dan heeft u een extra maand de tijd om uw aanvraag in te dienen.

Indien u over een ‘slimme’ laadpaal beschikt, die zélf alle laadgegevens van uw wagen registreert, kunt u uw laadkosten eenvoudig onderscheiden van uw huishoudelijke energieverbruik. Mogelijks heeft uw laadpaal ook de optie ‘split-billing’, waardoor de laadkosten rechtstreeks aan uw vennootschap worden gefactureerd. Dit vereenvoudigt het ganse proces logischerwijs.

Indien u omtrent deze onderwerpen verdere vragen zou hebben, kunt u ons uiteraard steeds contacteren. Dit kan zeer eenvoudig via ewoud@flamee.be .

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

 • Actua / Publicaties

  Een huwelijks- of communiegeschenk – aftrekbaar als beroepskost?

 • Actua / Publicaties

  De pensioenbonus – wie, wat, waar en wanneer?

 • Actua / Publicaties

  Huur aftrekken als beroepskost: vergeet bijlage 270 MLH niet!