Een huwelijks- of communiegeschenk – aftrekbaar als beroepskost?

Het geven van geschenken bij speciale gelegenheden zoals huwelijken of communies is niet alleen gangbaar in persoonlijke kringen, maar ook in zakelijke kringen. Maar wat zijn nu de fiscale implicaties van dergelijke relatiegeschenken?

Beroepsmatige relatie

Om in aanmerking te komen voor fiscale aftrekbaarheid, moet u eerst de beroepsmatige relatie tussen u en de ontvanger van het geschenk aantonen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een klant of uw accountant. Het is daarom verstandig om bijvoorbeeld een uitnodiging van de gelegenheid te bewaren om aan te tonen om wie het precies gaat.

Fiscale aftrekbaarheid

Eenmaal u de beroepsmatige relatie hebt aangetoond, zijn er nog een aantal beperkingen aan de fiscale aftrekbaarheid. Zo zijn relatiegeschenken slechts voor 50% aftrekbaar. Bovendien mag het bedrag per geschenk en per ontvanger niet hoger zijn €250 per jaar.

Als de kostprijs van het geschenk deze grens overschrijdt, wordt dit beschouwd als een voordeel van alle aard en dient er een fiscale fiche te worden opgemaakt. Hoewel het geschenk voor de schenker dan wel 100% aftrekbaar is, heeft dit een aanzienlijke fiscale impact voor de ontvanger, die zal belast worden op het volledige bedrag van het geschenk.

Een betere oplossing, indien u toch een duurder geschenk wilt geven, is om slechts €250 in kosten te nemen als relatiegeschenk en het resterende bedrag op de rekening-courant te boeken.

Btw-aftrek

Het recht op btw-aftrek blijft enkel behouden als de kostprijs van het geschenk lager is dan €50 exclusief btw. Indien de kostprijs hoger is, is de btw niet aftrekbaar.

Daarnaast moet u bewijs leveren dat de goederen als relatiegeschenk zijn weggegeven. Bovendien mag u ook slechts op één geschenk per relatie en per jaar de btw recupereren. Let op dat bepaalde producten, zoals tabaksproducten en sterke dranken, niet in aanmerking komen voor de btw-aftrek als relatiegeschenk.

Om te voorkomen dat u fiscale voordelen misloopt of onbedoelde belastingverplichtingen creëert, kunt u ons altijd om advies vragen over uw beroepsmatige huwelijks -of communiegeschenken. Wij helpen u hierbij graag verder!

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    De pensioenbonus – wie, wat, waar en wanneer?

  • Actua / Publicaties

    Huur aftrekken als beroepskost: vergeet bijlage 270 MLH niet!

  • Actua / Publicaties

    Zelfstandige dienstverlening! Een goede overeenkomst is goud waard …