De pensioenbonus – wie, wat, waar en wanneer?


Vanaf 1 juli 2024 treedt het systeem van de zogenaamde pensioenbonus in werking. Dit is een nettobedrag dat u bovenop uw pensioen kan ontvangen, als u ervoor kiest om na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd verder te werken. 

Voorwaarden

Aangezien de maatregel nieuw is, zal er eerst een overgangsperiode in werking treden:

 • Wanneer de vroegste datum waarop u op pensioen mag voor 1 juli 2024 valt, kunt u vanaf 1 juli 2024 beginnen met het opbouwen van uw pensioenbonus. Elke werkdag na 1 juli 2024 draagt dan bij aan de opbouw van uw bonus. Een extra voorwaarde hierbij is dat u niet eerder dan 1 januari 2025 met pensioen mag gaan.
 • Als uw pensioendatum tussen 1 juli 2024 en 31 december 2024 ligt, bouwt u uw bonus op voor elke dag dat u na deze datum werkt. Het is echter dan ook vereist dat u niet voor 1 januari 2025 met pensioen gaat.
 • Wanneer uw pensioendatum na 1 januari 2025 valt, wordt de bonus gewoon opgebouwd voor elke dag dat u na deze pensioendatum werkt.

Beperkingen

Er zijn echter enkele beperkingen verbonden aan de pensioenbonus. Allereerst, stopt de opbouw van de bonus op het moment dat u een Belgisch rustpensioen opneemt. Daarnaast kunt u deze bonus slechts gedurende drie jaar opbouwen. Jaarlijks mogen er maximaal 312 dagen in rekening genomen voor deze bonus, wat over een periode van drie jaar neerkomt op een maximum van 963 bonusdagen.

Bij ziekte geldt dat jaarlijks maximaal 30 ziektedagen kunnen worden gelijkgesteld aan gewerkte dagen voor de opbouw van deze bonus.

Bedrag

De bonus wordt standaard eenmalig uitgekeerd, maar u kunt er ook voor kiezen om deze maandelijks te ontvangen. Het bedrag is afhankelijk van de duur van uw loopbaan.

Als u een ‘gewone loopbaan‘ heeft gehad, wat betekent dat u minder dan 43 jaar heeft gewerkt, begint u met een basisbedrag van €3.775 voor het eerste jaar. Dit bedrag stijgt geleidelijk voor elk extra gewerkt jaar. De maximale uitkering over een periode van drie jaar bedraagt €22.650 (of €93,60 per maand) en wordt als volgt opgebouwd:

 • Eerste jaar: €3.775 eenmalig (of €15,60 per maand)
 • Tweede jaar: €7.550 eenmalig (of €31,20 per maand)
 • Derde jaar: €11.325 eenmalig (of €46,80 per maand)

Bij een ‘lange loopbaan‘, bestaande uit minstens 43 jaar, ontvangt u meteen het hoogste bedrag. Elk gewerkt jaar levert dan €11.325 op, wat resulteert in een maximale bonus van €33.975 over drie jaar. Kiest u voor een maandelijkse uitkering, dan ontvangt u €46,80 per gewerkt jaar, wat neerkomt op een maximale maandelijkse bonus van €140,40.

Er geldt echter een bonusplafond: je maandelijks pensioen mag maximaal €7.969,68 bedragen. Bij de berekening van dit grensbedrag, wordt uw bonus omgerekend naar het maandelijkse bedrag. Wanneer je bonus ervoor zorgt dat het grensbedrag wordt overschreden, wordt deze ingeperkt.

Wat bij deeltijds werken?

Het bedrag van de bonus wordt bepaald in verhouding tot uw arbeidsduur. Als u bijvoorbeeld halftijds werkt, is uw maximale bonus 50% van de bonus die u zou ontvangen bij een voltijdse tewerkstelling.

Vraagt u zich af wanneer u in aanmerking komt voor de pensioenbonus en voor welk bedrag? Of zijn er andere zaken rond de pensioenbonus waarover u meer informatie wenst? Aarzel niet om ons te contacteren.

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

 • Actua / Publicaties

  Een huwelijks- of communiegeschenk – aftrekbaar als beroepskost?

 • Actua / Publicaties

  Huur aftrekken als beroepskost: vergeet bijlage 270 MLH niet!

 • Actua / Publicaties

  Zelfstandige dienstverlening! Een goede overeenkomst is goud waard …