De Oekraïnelening als oplossing voor uw liquiditeitsproblemen?

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgt ervoor dat de inflatie stijgt en de koopkracht voor veel huishoudens daalt. Ook vele ondernemingen ondervinden helaas de negatieve gevolgen van deze oorlog. Het zijn voornamelijk de industrie, de logistiek, de vervoerssector, de voedingssector en de horeca die de grootste gevolgen lijken te ondervinden.

Met de Overbruggingslening (ook wel de ‘Oekraïnelening’ genoemd) wil de Vlaamse Regering de ondernemingen ondersteunen die door de oorlog met acute liquiditeitsproblemen kampen.

Het minimum te ontlenen bedrag is 10.000 EUR met een looptijd van twee of drie jaar. De interestvoet bedraagt 1,5% op jaarbasis. De aflossingen van de lening gebeuren trimestrieel na een vrijgestelde periode van 12 maanden.

De Overbruggingslening kan vrij eenvoudig worden aangevraagd via de online tool van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Het bedrag van de lening dient u te verantwoorden door facturen voor te leggen. Deze facturen hebben betrekking op de periode van 24 februari 2022 tot en met de datum van aanvraag en uiterlijk 15 december 2022.

Voor leningen tot 50.000 EUR wordt 80% van het bedrag op de voorgelegde facturen als lening aanvaard, terwijl voor het gedeelte van de lening boven de 50.000 EUR maar 50% van de voorgelegde facturen meer wordt aanvaard.

Het spreekt voor zich dat u bij de aanvraag moet kunnen aantonen wat de link is tussen de lening en de oorlog in Oekraïne. Na uw digitale aanvraag wordt u vrij snel op de hoogte gebracht van de ontvankelijkheid ervan.

Wij helpen u hierbij graag verder.

Het Flamée & Partners Kenniscentrum

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Kwijting aan de bestuurders: waarom elk jaar op de agenda van de aandeelhoudersvergadering?

  • Actua / Publicaties

    Bijverdienen als jobstudent? Implicaties op uw belastingen en/of die van uw ouders?

  • Actua / Publicaties

    Een huis kopen via lijfrente – de toekomst van vastgoedinvesteringen?