Btw aan te rekenen op de huurinkomsten van uw tweede verblijf? Gewijzigde btw-wetgeving.

Het verhuren van onroerende goederen is van oudsher een btw-vrijgestelde activiteit. Dit betekent dat er in principe geen btw op de huur van onroerende goederen dient te worden aangerekend, maar dat btw ook niet kon worden afgetrokken … Er zijn een aantal uitzonderingen in het btw-wetboek opgenomen.

Vanaf 1 juli 2022 valt ook een gemeubelde verhuur van korte duur (dat wil zeggen minder dan drie maanden) in een dergelijke uitzonderingscategorie en dus onder het toepassingsgebied van het btw-wetboek.

Dit betekent dat u in bepaalde gevallen op de verhuur van bijv. uw vakantiewoning aan de Kust of in de Ardennen weldegelijk btw in rekening zult moeten brengen. Dit is het geval indien u, naast de loutere verhuur van het onroerend goed op zich, ook nog één van volgende diensten aanbiedt aan uw huurders:

 • Het instaan voor het fysieke onthaal van uw gasten;
 • De terbeschikkingstelling van huishoudlinnen en, wanneer er wordt verhuurd voor een periode van meer dan een week, de vervanging ervan ten minste eenmaal per week;
 • Het dagelijks verschaffen van ontbijt (door de verhuurder zelf of door een derde voor rekening van de verhuurder).

Indien men onder dit toepassingsgebied valt, dient men in principe 6% btw op de huur aan te rekenen. Dit impliceert ook onvermijdelijk dat de verhuurder in kwestie dient te voldoen aan de typische btw-formaliteiten.

Er is reeds heel wat inkt gevloeid over deze nieuwe btw-wetgeving en over de concrete invulling van de verschillende diensten die door de verhuurder aan de huurder worden aangeboden. Heeft u een vakantiewoning die u op regelmatige basis kortstondig verhuurt? Wenst u na te kijken of en in welke mate u zich aan de btw-wetgeving zult dienen te conformeren? Geef ons gerust een seintje! We kijken dit graag voor u na, rekening houdende met uw specifieke situatie.

Wij helpen u hierbij graag verder.

Het Flamée & Partners Kenniscentrum

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

 • Actua / Publicaties

  Registreer uw vennootschap in het UBO-register & vermijd een schrapping met kwalijke gevolgen!

 • Actua / Publicaties

  Wanneer nog bouwen of verbouwen aan 6% btw?

 • Actua / Publicaties

  Beroep doen op het systeem van flexi-jobs?