Al gedacht aan een fiscaalvriendelijk eindejaarsgeschenk voor uw personeel?

Wilt u uw medewerkers op het einde van het jaar graag bedanken voor hun inzet met een cadeautje? Wij leggen u via deze weg graag uit hoe u dat ook fiscaalvriendelijk kunt doen.

Indien u uw medewerkers iets extra geeft op het einde van het jaar, wordt dit in principe aanzien als een belastbaar loon. Hierop moet dus in principe sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing op betaald worden.

Ook hier kent de Belgische fiscaliteit een uitzondering, namelijk een cadeau tot een grensbedrag van €40,00. Als u de waarde van de geschenken beperkt tot €40,00 per personeelslid wordt dit aanzien als een sociaal voordeel. Er is dan geen RSZ en bedrijfsvoorheffing verschuldigd en de kost is voor u, als werkgever, wel nog aftrekbaar. Ook voor de kinderen ten laste van uw werknemers kan u een cadeautje voorzien van maximaal €40,00. Let wel op, deze €40,00 is inclusief btw! De waarde van het geschenk wordt namelijk bepaald op het bedrag dat de werknemer zou betalen moest die het geschenk zelf aankopen.

Daarnaast moet het geschenk voor een specifieke gelegenheid zijn. In bovenstaand geval kan u een geschenk geven voor Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar. Voor andere feestdagen of mijlpalen (bijv. een huwelijk of pensioen) gelden andere bedragen.

Ook voor de aftrekbaarheid van de btw gelden specifieke voorwaarden. Wanneer niet aan deze voorwaarden voldaan wordt, is de btw op de eindejaarsgeschenken niet aftrekbaar. Hierbij moet u rekening houden met een bedrag kleiner dan €50,00 exclusief btw. De andere voorwaarden zijn:
– Het geschenk moet aan alle medewerkers (of kinderen van) worden uitgedeeld;
– Het mag niet gaan om tabakswaren of sterke dranken;
– U kan per kalenderjaar slechts één geschenk uitdelen aan uw medewerkers.

Om uw eindejaarsgeschenk aan uw medewerkers fiscaal te optimaliseren, beperkt u zich dus best tot €40,00 inclusief btw. Indien u hier nog verdere vragen over heeft, kan u zeker met ons contact opnemen! Een mailtje of telefoontje volstaat.

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Medische beroepen en btw - een korte opfrissing

  • Actua / Publicaties

    Elektronisch factureren - Een kans voor kmo's en éénmanszaken om 120% fiscaal aftrekbaar te investeren

  • Actua / Publicaties

    Het statuut van beroepsverkoper – rechten, maar ook plichten