Is het Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme iets voor u?

In onze vorige nieuwsbrieven hebben wij u reeds geïnformeerd betreffende een nieuwe Corona-steunmaatregel: het Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme. Ondertussen is hierover meer duidelijkheid en is het mogelijk om een aanvraag hiervoor in te dienen. Flamée & Partners zet  voor u graag nog even de zaken op een rijtje.

Voorwaarden

Om voor het Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme in aanmerking te komen, zijn er twee mogelijkheden:

  • Uw onderneming behoort tot één van de handelszaken die verplicht werden gesloten door de overheid;
  • Ook andere ondernemingen kunnen deze premie aanvragen. Deze ondernemingen dienen een omzetverlies van 60% aan te tonen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

U heeft de  keuze om een aanvraag in te dienen voor een van de volgende periodes. Ofwel de periode van 1 oktober tot 15 november 2020. In dat geval zal er een omzetdaling van 60% moeten aangetoond worden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ofwel kan u kiezen om de aanvraag in te dienen voor de periode 19 oktober tot 15 november 2020. Ook in dit geval zal een 60%-omzetdaling moeten kunnen worden aangetoond in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Voor startende ondernemingen waarvoor 2019 geen referentieperiode is, kan er eventueel ook worden verwezen naar een financieel plan.

Ondernemingen die verplicht door de overheid werden gesloten kunnen er ook voor opteren om de aanvraag in te dienen vanaf hun eerste verplichte sluitingsdag tot en met 15 november 2020. Hier dient geen omzetdaling te worden aangetoond in vergelijking met vorige boekjaar. Merk op dat zij, indien dit voordeliger zou zijn, ook nog steeds kunnen opteren om toch het omzetverlies van 60% voor bovenstaande periodes aan te tonen.

Om als zelfstandige in bijberoep in aanmerking te komen voor de volledige premie, dient u in 2019 een netto belastbaar beroepsinkomen te hebben gehad van minstens 13.993,78 EUR. Voor een zelfstandige in bijberoep met een netto belastbaar beroepsinkomen tussen 6.996,89 EUR en 13.993,78 EUR en als loontrekkende minder dan 80% is tewerkgesteld, is de helft van de premie mogelijk.

Hoogte van de steun

De premie bedraagt 10% van de gerealiseerde omzet (exclusief BTW) in de overeenstemmende periode in 2019. Via de website van Vlaio kunt u, gegeven uw sector, de minimale en maximale steunbedragen consulteren.

Voor zelfstandigen in bijberoep met een netto belastbaar beroepsinkomen in 2019 tussen 6.996,89 EUR en 13.993,78 EUR wordt de premie gehalveerd. Is het netto belastbaar beroepsinkomen in 2019 lager dan 6.996,89 EUR, dan komt u helaas niet voor deze steunmaatregel in aanmerking.

Voor de tweede periode van 16 november tot 31 december 2020 kunt u vanaf 4 januari 2021 deze steun aanvragen.

Aanvraag

Sinds maandag 16 november is het mogelijk om de aanvraag in te dienen. Dit dient te gebeuren door uw elektronische identiteitskaart en pincode via de website https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/nieuw-vlaams-beschermingsmechanisme. Op de website van Vlaio kunt u ook een handleiding in pdf-formaat raadplegen.

Op heden kunnen wij, als uw accountant, deze aanvraag nog niet voor u doen.

Indien u vragen heeft hieromtrent, aarzel dan niet om ons te contacteren via ewoud@flamee.be

Wij helpen u hierbij graag verder.

Het Flamée & Partners Academy Team