Beroep doen op het systeem van flexi-jobs?


U bent vast wel bekend met het concept van een flexi-jobber in o.a. de horeca, maar wist u dat sinds kort deze fiscaal voordelige regeling van toepassing is op heel wat andere sectoren? Wij begeleiden u met dit artikel graag in wat de fiscale voordelen en voorwaarden zijn en hoe u uw eerste flexi-werknemer kan aanwerven.

Fiscale voordelen

De werknemer kent het grote voordeel dat zijn flexi-inkomen – indien het grensbedrag niet wordt overschreden – onbelast is. Bijkomend loopt de flexi-werknemer geen risico dat hij door zijn flexi-loon in een hogere belastingschijf zou terechtkomen, aangezien dit niet moet worden aangegeven in de personenbelasting. Daarbovenop bouwt hij, ondanks dat hij geen sociale bijdragen betaalt, wel sociale rechten (zoals pensioenrechten) op.

Ook voor de werkgever is het interessant om een flexi-jobber aan te nemen. Hij betaalt slechts een bijzondere werkgeversbijdrage van 28%. Deze bijzondere bijdrage is, net als het flexiloon (inclusief alle vergoedingen, premies en voordelen voor de werknemer) en het flexivakantiegeld, een aftrekbare beroepskost voor de werkgever.

Voorwaarden

Uw bedrijf komt pas in aanmerking voor het aanwerven van een flexi-werknemer wanneer het actief is in één van de sectoren waarin dit is toegestaan. Vroeger was dit enkel in volgende sectoren: horeca, detailhandel, sport, exploitatie van bioscoopzalen, podiumkunsten en muziek en de zorgsector. Sinds begin 2024 is deze lijst uitgebreid met nog heel wat andere sectoren!

Een werknemer kan slechts het statuut van flexi-jobber krijgen als deze minstens 4/5e voor een andere werkgever werkt of wanneer het om een gepensioneerde gaat. Daarbij moet aan de flexi-jobber een uurloon worden uitgekeerd dat minstens het minimumloon van de betreffende sector bedraagt. Als men hieraan voldoet, is het loon tot 12.000,00 euro per jaar vrijgesteld. Voor een gepensioneerde hangt het grensbedrag af van zijn leeftijd.

Aanwerving – praktisch

Hoe moet u nu praktisch een flexi-jobber aanwerven? Ten eerste moet er een raamovereenkomst gesloten worden vóór de tewerkstelling van start gaat. Deze bevat algemene afspraken en noodzakelijke gegevens zoals de identificatie van de partijen, maar bepaalt nog niet concreet wanneer de flexi zal werken.

Daarna zijn er twee mogelijkheden:

  • Het is niet nodig om een arbeidsovereenkomst op te maken. Er kan dag op dag worden gekeken of de flexi-jobber komt werken. Er zal dan wel elke keer een Dimona-aangifte moeten worden ingediend.
  • U kan er ook voor kiezen wel een schriftelijke arbeidsovereenkomst op te maken waarin de werkperiode van de flexi-jobber wordt vastgelegd. U zal dan slechts één Dimona-aangifte moeten indienen voor deze periode. Dit dient wel minimaal elk kwartaal opnieuw te gebeuren. Daarnaast zal u in dit geval ook een dagelijkse registratie moeten bijhouden.

Eens u de aanvraag gedaan hebt, zal Dimona deze aanvraag aanvaarden of afkeuren. Ze kunnen deze afkeuren wanneer de betrokken werknemer niet in aanmerking komt om een flexi-job uit te voeren of wanneer u de aanvraag te laat indiende.

Twijfelt u of een flexi-jobber aannemen iets voor u is of hebt u hulp nodig bij de aanwerving? Aarzel niet om ons te contacteren.

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Zelfstandige dienstverlening! Een goede overeenkomst is goud waard …

  • Actua / Publicaties

    Voorschotten vragen op uw facturen – te volgen formaliteiten

  • Actua / Publicaties

    Bonus voor die ene gouden tip – de wervingsbonus