Werken met een incassobureau: legendes uit de Far West of mogelijkheden bij ons?

Als ondernemer overkomt het u vroeg of laat, een klant die niet wil betalen. De meeste ondernemers sturen dan eerst enkele vriendelijke herinneringen, vergeetachtigheid is immers de hoofdreden voor niet-betaling. Als uw klant na enkele herinneringen (en eventuele telefoontjes) echter nog steeds niet betaalt, stelt u de klant best aangetekend in gebreke. U stuurt de klant dan een officiële brief waarin u een laatste maal verzoekt om betaling. Dit telt voor de schuldenaar eigenlijk als allerlaatste kans om de betaling te voldoen zonder tussenkomst van een advocaat, gerechtsdeurwaarder of incassobureau.

Indien de schuldenaar deze laatste kans aan zich voorbij laat gaan, kan u een incassobureau inschakelen. Let wel, een incassobureau kan – juridisch – eigenlijk niets meer dan u zelf kan. Het kan bijvoorbeeld geen beslag leggen op de goederen van de schuldenaar en kan ook niet naar de rechtbank trekken.

Wat een incassobureau wel kan, is helpen met het innen van facturen, zodat u deze vervelende tijdrovende taak niet meer op u hoeft te nemen. Als professioneel bedrijf is het veel effectiever georganiseerd om aan debiteurenbeheer te doen dan bijvoorbeeld een exploitatiebedrijf. Zij weten hoe debiteuren best tot betaling kunnen overtuigd worden. Aangeschreven worden door een incassobureau kan ook een zeker schokeffect creëren bij de schuldenaar, waardoor deze geneigd kan zijn om uiteindelijk toch te betalen.

Afhankelijk van het bedrag, zal het incassobureau meer of minder moeite doen. Bij hoge bedragen kan iemand van het bureau bijvoorbeeld langs gaan om persoonlijk aan te dringen op betaling. Een incassobureau kan over het algemeen ook aan de slag met zowel consumenten als professionele schuldenaren, hoewel de regels voor consumenten strenger zijn. Een consument is doorgaans wel meer onder de indruk van een incassobureau dan een professionele schuldenaar.

Uiteraard werkt een incassobureau niet gratis. Meestal rekent men een abonnementskost aan, alsook een commissie op de geïnde bedragen. Daarnaast zijn eventueel nog administratiekosten mogelijk. Het is dus opportuun om offertes te vragen aan meerdere incassobureaus, alvorens u met een bepaald bureau in zee gaat. Eventueel kan u zelfs een offerte vragen aan een advocaat of gerechtsdeurwaarder om mee in de vergelijking op te nemen. Hou bij het vergelijken van offertes zeker ook rekening met de professionele uitstraling van het incassobureau, u wil immers niet dat een slechte reputatie gaat afstralen op uw eigen onderneming.

Hou er zeker ook rekening mee dat deze kosten niet mogen doorgerekend worden aan uw schuldenaar. U draagt deze kosten als ondernemer dus weldegelijk zelf. Enkel de eventuele vergoedingen die zijn ingeschreven in uw algemene voorwaarden kunnen mee geïnd worden, wat opnieuw het nut van goede algemene voorwaarden in de kijker zet.

Mocht ook het incassobureau bot vangen, kan u eventueel terecht bij een advocaat of gerechtsdeurwaarder. Dan kan u wel een gerechtelijke procedure starten of beslag laten leggen op de goederen van de schuldenaar. Bij een gerechtelijke procedure kunnen dan ook – indien u in het gelijk gesteld zou worden – de gerechtskosten ten laste van uw schuldenaar gelegd worden.

Heeft u hier vragen over? Contacteer ons gerust per mail of via een telefoontje.

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Het Vlaams opleidingsverlof – de Vlaamse overheid stimuleert levenslang leren

  • Actua / Publicaties

    Reclame-, receptie- of restaurantkosten? Andere fiscale spelregels van toepassing

  • Actua / Publicaties

    Heeft u een webwinkel? Eén keuze bij de levering is niet langer voldoende!