Vergroening van de autofiscaliteit

Reeds lange tijd heeft de regering op verschillende manieren geprobeerd om de vergroening van de autofiscaliteit van ondernemingen te stimuleren. Ook voor de nabije toekomst liggen er nieuwe plannen op tafel.

Op heden is er namelijk een voorontwerp van wet goedgekeurd “houdende fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit”. Het voorontwerp voorziet op termijn in een drastische hervorming van de fiscale aftrek van autokosten. Deze nieuwe regels gelden wel pas voor wagens aangeschaft vanaf 1 juli 2023. Bijgevolg blijft de fiscale aftrekbaarheid voor wagens mét een CO2-uitstoot aangeschaft vóór 1 juli 2023 ongewijzigd.

Fiscale aftrekbaarheid

Voor personenwagens mét een CO2-uitstoot die zijn aangeschaft (= gekocht, geleased of gehuurd) tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025, kan de aftrek voor aanslagjaar 2026 niet meer bedragen dan 75%. Daarentegen, voor het aanslagjaar 2027 niet meer dan 50%; voor het aanslagjaar 2028 niet meer dan 25% en men zal vanaf het daaropvolgende aanslagjaar geen aftrek meer toestaan.

Voor personenwagens gekocht, geleased of gehuurd vanaf 1 januari 2026 wordt geen fiscale aftrek meer aanvaard, uitgezonderd voor de wagens zonder CO2-uitstoot (lees: elektrische wagens en wagens op waterstof).

De fiscale aftrekbaarheid van personenwagens zonder CO2-uitstoot zal men ook verder geleidelijk afbouwen. Indien u uw wagen heeft aangekocht in 2026, zal deze nog 100% aftrekbaar zijn, maar dat percentage zakt jaar per jaar tot 67,5% aftrekbaar indien aangekocht in 2031.

Voor hybride wagens, aangeschaft vanaf 1 januari 2023 zullen de benzine- of dieselkosten nog slechts voor 50% fiscaal aftrekbaar zijn. Zo wil men de gebruiker stimuleren om voornamelijk elektrisch te rijden met een hybride wagen.

Laadpaal installeren beloond

Vanzelfsprekend zullen er meer laadpalen nodig zijn wanneer men inzet op meer elektrische wagens. Om die reden worden zowel ondernemingen als particulieren fiscaal aangemoedigd om zo snel mogelijk te investeren in (intelligente) laadpalen.

Ondernemingen kunnen voor publiek toegankelijke laadpalen (binnen of buiten de normale openingsuren) een verhoogde kostenaftrek genieten van 200% wanneer ze deze aanschaffen tussen 1 september 2021 en 31 december 2022. Voor investeringen tussen 1 januari 2023 en 31 augustus 2024 geldt een verhoogde kostenaftrek van 150%.

Particulieren die investeren in een laadpaal tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 kunnen genieten van een éénmalige belastingvermindering in de personenbelasting, die varieert van 15% tot 45% van het investeringsbedrag. Uiteraard zijn ook hier weer specifieke voorwaarden aan gekoppeld.

Overweegt u om binnenkort een nieuwe wagen aan te schaffen en wilt u hier meer over weten?
Dan kunt u altijd contact met ons opnemen! 

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Een huwelijks- of communiegeschenk – aftrekbaar als beroepskost?

  • Actua / Publicaties

    De pensioenbonus – wie, wat, waar en wanneer?

  • Actua / Publicaties

    Huur aftrekken als beroepskost: vergeet bijlage 270 MLH niet!