Op fiscaalvriendelijke wijze sparen voor uw pensioen

Als u na uw loopbaan als zelfstandige comfortabel wilt blijven leven, zal u in vele gevallen niet rondkomen met het basispensioen dat u via uw sociaal statuut opbouwt. Het basispensioen van een zelfstandige ligt namelijk vaak een stuk lager dan dat van een werknemer. Op fiscaalvriendelijke wijze sparen voor uw pensioen? Het meest gebruikte, en fiscaal vriendelijkste, instrument hiervoor is het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Wij lichten u in dit artikel graag de krijtlijnen toe.

Wat houdt VAPZ juist in?

Elk jaar kunt u, als zelfstandige, tot maximaal 8,17% van uw netto belastbaar inkomen storten als premie in uw VAPZ, geplafonneerd in 2022 op 3.447,62 EUR. De premies die u betaalt, via uw onderneming, zijn volledig fiscaal aftrekbaar, waardoor de belastingdruk voor uw eenmanszaak of vennootschap verlaagt. Daarnaast verminderen ook de door u te betalen sociale bijdragen. Een zeer interessante fiscale optimalisatie dus …

U beslist zelf wanneer en hoeveel u stort, rekening houdende met de fiscaal optimale premie als maximum. U kan gerust een jaar pensioenopbouw overslaan indien u dit wenst. Uiteraard zal uw opgebouwd pensioenkapitaal groter zijn indien u meer en eerder stort.

Bij de uitbetaling van het VAPZ geniet u een gunstige eindbelasting op het opgebouwde kapitaal. Zo zal men van het kapitaal (inclusief winstdeling) een RIZIV-heffing van 3,55% en een solidariteitsbijdrage van maximaal 2% afhouden. Het kapitaal dat via winstdeling wordt opgebouwd is vervolgens vrij van belastingen. Het andere gedeelte van de uitkering geniet een gespreide belastbaarheid als beroepsinkomen volgens het regime van de fictieve rente. Dat wil zeggen dat een bepaald percentage van het kapitaal wordt belast in de personenbelasting gedurende 10 of 13 jaar.

Indien u nog geen VAPZ-contract heeft afgesloten, raden wij u toch sterk aan hierover na te denken. Een dergelijk contract zorgt niet enkel later voor een mooi extraatje bovenop uw wettelijk pensioen, maar levert ook in het jaar van storting een interessante fiscale optimalisatie op. Op fiscaalvriendelijke wijze sparen voor uw pensioen? Neem gerust contact met ons op!

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Een huwelijks- of communiegeschenk – aftrekbaar als beroepskost?

  • Actua / Publicaties

    De pensioenbonus – wie, wat, waar en wanneer?

  • Actua / Publicaties

    Huur aftrekken als beroepskost: vergeet bijlage 270 MLH niet!