Sinds 1 mei 2022 roerende schenkingen digitaal registreren

Wanneer u geld of een ander roerend goed (bv. meubels, aandelen…) wil schenken, kan u ervoor kiezen om deze schenking niet te laten registreren en bijgevolg geen schenkbelasting te betalen. Zo bespaart u 3% schenkbelasting bij een schenking in rechte lijn en tussen partners, of zelfs 7% bij een eventuele schenking aan andere personen.

Het nadeel is echter dat, indien de schenker binnen de drie jaar na de schenking komt te overlijden, de begunstigde wel het hogere tarief van de erfbelasting dient te betalen. Dit kan snel hoog oplopen …

Wenst u de hogere erfbelasting te vermijden, dan kunt u er dus toch voor opteren om de schenking te laten registreren en dus schenkbelasting te betalen. Dit blijft nog steeds een fiscaal interessante manier om uw vermogen na te laten aan familie of vrienden, zeker in vergelijking met de torenhoge successierechten … Het aantal geregistreerde schenkingen is de laatste jaren dan ook sterk toegenomen.

Om aan te kunnen tonen dat het om een schenking gaat en om de voorwaarden te bepalen, stelt u een bewijsstuk op dat u ter registratie aan de administratie dient voor te leggen per post of op het registratiekantoor (na afspraak).

Sinds 1 mei 2022 kan de registratie van een niet-notariële schenking ook eenvoudig en digitaal via MyMinfin. Zo hoeft u niet langer uw bewijsstukken per post te verzenden en kan er ook niets verloren gaan. Via MyMinfin kunt u bovendien de behandeling van uw aanvraag op elk moment opvolgen. Dit is toch zeker een praktisch voordeel!

Heeft u hier vragen over of wenst u meer informatie inzake vermogensplanning in het algemeen, geef ons dan zeker een seintje. Ook in deze materie is voordenken echt wel essentieel!

Heeft u hier vragen over? Contacteer ons gerust per mail of via een telefoontje. Wij vernemen het graag.

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Registreer uw vennootschap in het UBO-register & vermijd een schrapping met kwalijke gevolgen!

  • Actua / Publicaties

    Wanneer nog bouwen of verbouwen aan 6% btw?

  • Actua / Publicaties

    Beroep doen op het systeem van flexi-jobs?