Geen erf- en schenkbelasting meer voor goede doelen

Goede doelen zijn een belangrijk onderdeel van onze welvaartsstaat. Deze goede doelen dienen uiteraard ook over werkingsmiddelen te beschikken. In de praktijk haalt men de inkomsten voor een groot stuk uit schenkingen en erfenissen van schenkers. Schenken aan en het in het testament opnemen van een goed doel wordt vanaf juli 2021 voordeliger… Ook vrienden, neven of nichten kunnen nu beperkt goedkoper van erven.

Tot een jaar geleden was het duolegaat een zeer populaire erftechniek indien er aan een zogenaamde “andere persoon” (bijv. vriend(in) of neef/nicht) een nalatenschap toekwam. Door voor een duolegaat te kiezen, ging enerzijds een deel van de nalatenschap naar het goede doel, en hielden anderzijds de broers/zussen, verre familieleden en/of derden netto meer overhouden.

Het duolegaat was een dubbel legaat. De personen die u op deze manier begunstigde, moesten bijgevolg niet zelf zorgen voor de afhandeling van de nalatenschap en het indienen van de fiscale aangifte. Dat gebeurde door een goed doel. Goede doelen betaalden slechts 8,5 procent erfbelasting, terwijl het tarief voor de neef of vriend oploopt van 25 tot 55 procent.

In oktober 2019 werd door de Vlaamse regering aangekondigd dat deze fiscale optimalisatie niet langer meer mogelijk zou zijn. Ondertussen was het wachten op een alternatief.

De Vlaamse Regering heeft nu beslist dat de erfbelasting voor goede doelen volledig zal worden afgeschaft. Schenken aan een goed doel zullen vanaf 1 juli 2021 aan een schenkbelastingtarief van 0% kunnen plaatsvinden.

Voor wie wenst na te laten aan een vriend(in), neef of nicht… wordt de zogenaamde vriendenerfenis ingevoerd. Het wordt mogelijk om een deel van de erfenis aan deze persoon na te laten tegen een tarief van 3% op de eerste schijf van 15 000 EUR. Het gebruikelijk tarief bedraagt 25%. Dit kan ook aan meerdere personen, maar het maximaal mogelijke netto-voordeel bedraagt 3 300 EUR.

Neem contact met ward@flamee.be voor al uw vragen hierover.

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Registreer uw vennootschap in het UBO-register & vermijd een schrapping met kwalijke gevolgen!

  • Actua / Publicaties

    Wanneer nog bouwen of verbouwen aan 6% btw?

  • Actua / Publicaties

    Beroep doen op het systeem van flexi-jobs?