Op een fiscaalvriendelijke manier een pensioenspaarpotje opbouwen

Het pensioensparen is een vrij ingeburgerd systeem om op een fiscaalvriendelijke manier een pensioenspaarpotje aan te leggen. Iets minder gekend is het langetermijnsparen, waarbij u via een verzekeraar een levensverzekering afsluit.

Levensverzekering

Bij het aangaan van de levensverzekering heeft u de keuze tussen een Tak 21 en een Tak 23 verzekering, elk met hun eigen kenmerken en risicoprofiel.

Bij een Tak 21 levensverzekering geniet u van een gegarandeerd minimumrendement, aangevuld met eventuele variabele bonussen en winstdeelnames. Dit maakt het een veilige keuze voor risicomijdende spaarders. Een Tak 23 verzekering daarentegen biedt potentieel hogere rendementen, maar komt met een groter risico, omdat het rendement afhankelijk is van de prestaties van de onderliggende beleggingsfondsen.

Belastingvoordeel en maximumpremie

Net zoals bij het pensioensparen kunt u jaarlijks een belastingvermindering genieten van 30% op de gestorte premie. Voor het inkomstenjaar 2024 bedraagt de maximale premie die u kunt storten 2.450 EUR. Dit bedrag is echter afhankelijk van uw jaarlijks netto belastbaar inkomen.

Daarnaast kan het fiscale voordeel ook worden beperkt of zelfs volledig wegvallen als u reeds een fiscaal aftrekbaar woonkrediet heeft lopen.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor het belastingvoordeel, moet u voldoen aan volgende voorwaarden:

 • U bent een Belgisch rijksinwoner of inwoner van de Europese Economische Ruimte (EER);
 • U bent minstens 18 jaar en maximum 65 jaar oud bij het sluiten van het contract;
 • Het contract heeft een looptijd van minstens 10 jaar.

Belasting op uitkering

Hoeveel en wanneer u belastingen betaalt, hangt af van wanneer u de polis opstart. Als u de polis vóór uw 55ste verjaardag heeft opgestart, wordt er op uw 60ste verjaardag een bevrijdende zegeltaks van 10% ingehouden. Voor stortingen na uw 60ste verjaardag betaalt u geen bijkomende belastingen meer, maar blijft u wel genieten van het belastingvoordeel op die stortingen.

Indien u het contract pas na uw 55ste verjaardag heeft opgestart, wordt het opgebouwde kapitaal volledig belast aan 10% op de tiende verjaardag van het contract.

Indien u omtrent deze onderwerpen verdere vragen zou hebben, kunt u ons uiteraard steeds contacteren. Dit kan zeer eenvoudig via ward@flamee.be. Wij helpen u hierbij graag verder!

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

 • Actua / Publicaties

  Kwijting aan de bestuurders: waarom elk jaar op de agenda van de aandeelhoudersvergadering?

 • Actua / Publicaties

  Bijverdienen als jobstudent? Implicaties op uw belastingen en/of die van uw ouders?

 • Actua / Publicaties

  Een huis kopen via lijfrente – de toekomst van vastgoedinvesteringen?