Niet-residentiële gebouwen en het EPC NR certificaat – ook voor u van belang?

Het EPC-attest is reeds enkele jaren in onze maatschappij ingeburgerd op het vlak van verkoop van woningen en appartementen. Echter, sinds begin dit jaar dient hier ook de nodige aandacht te worden aan besteed in een bedrijfscontext.

Sinds 1 januari 2023 is het namelijk verplicht om bij de verkoop (en opstalrecht en erfpacht) en bij de verhuur (i.c. bij het afsluiten van een nieuw huurcontract) van niet-residentiële gebouweenheden in Vlaanderen over een zogenaamd EPC NR te beschikken. Sinds 1 mei 2023 komen zelfs alle notariële overdrachten in aanmerking, zoals ook een schenking, inbreng in een vennootschap…

Een EPC NR geeft de energiezuinigheid weer van een gebouweenheid en toont hoeveel inspanningen nodig zijn om te renoveren tot een koolstof neutrale gebouweenheid.

Niet-residentiële gebouweenheden zijn in principe alle gebouweenheden, met uitzondering van woongebouwen, industriegebouwen en landbouwgebouwen. O.i. behoren dus ook winkels, horecazaken, kantoren… tot het toepassingsgebied van deze wetgeving.

De opmaak van een dergelijk energieprestatiecertificaat is ten laste van de eigenaar van het onroerend goed in kwestie. De kandidaat-koper of -huurder beschikt zo op voorhand over de energieprestatie van de eenheid die hij wenst te kopen of te huren.

Dit lijkt nog maar het begin te zijn van deze zienswijze door de wetgever. In de komende jaren zullen er nog verdere verstrengingen worden ingevoerd, hetgeen in bepaalde gevallen zelfs zal leiden tot energiebesparende renovatieverplichtingen, ook in het geval er geen sprake is van een verkoop of een nieuwe huurovereenkomst.

Deze maatregelen kaderen in de langetermijnstrategie om tegen 2050 de CO2-uitstoot van alle gebouwen in Vlaanderen drastisch naar beneden te halen.

Ongetwijfeld wordt elke eigenaar van een niet-residentieel gebouw vroeg of laat met deze nieuwe golf van wetswijzigingen geconfronteerd. Wenst u te vernemen wat deze wetgeving voor u of uw onderneming impliceert? Wij lichten het u graag verder toe. Een mail of telefoontje volstaat.

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Een huwelijks- of communiegeschenk – aftrekbaar als beroepskost?

  • Actua / Publicaties

    De pensioenbonus – wie, wat, waar en wanneer?

  • Actua / Publicaties

    Huur aftrekken als beroepskost: vergeet bijlage 270 MLH niet!