Koffie of frisdrank op de werkvloer aftrekbaar?

Wellicht koopt u ook geregeld koffie, thee, water, frisdrank… aan voor consumptie op het werk? Interessant om te weten is of en in welke mate koffie of frisdrank op de werkvloer aftrekbaar is? Eén en ander is afhankelijk van de persoon die het drankje uiteindelijk consumeert.

Koffie of frisdrank op de werkvloer aftrekbaar?

Koffie, water, frisdrank die u als zelfstandige (met een eenmanszaak) voor eigen gebruik aankoopt, zijn in principe uitgaven van persoonlijke aard. Deze kosten kunnen dan ook niet als aftrekbare beroepskosten worden aanzien.

Koopt u echter deze zaken aan voor uw werknemers, dan liggen de zaken anders. In dat geval wordt dit als een zogenaamd sociaal voordeel aanzien. Dit betekent dat dit voor de werknemers in kwestie geen belastbaar voordeel in natura, en dus geen extra personenbelasting, met zich meebrengt. De kosten die hiermee verbonden zijn, zijn voor de werkgever een aftrekbare beroepskost. Ook de BTW die met deze aankopen verbonden is, kunt u 100% recupereren!

Indien er drank wordt aangekocht voor bijvoorbeeld een klant, een leverancier, … zijn de kosten eveneens aftrekbaar. In dat geval zullen de kosten wel als zogenaamde receptiekosten worden aanzien. Dit betekent dat deze kosten slechts voor 50% aftrekbaar zijn. De BTW is in principe niet aftrekbaar.

Naast koffie, thee of frisdrank is deze regel ook van toepassing voor bijvoorbeeld fruit op het werk en voor het verstrekken van s(n)oep. Wenst u hier meer informatie over? Neem dan gerust contact op!

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Kwijting aan de bestuurders: waarom elk jaar op de agenda van de aandeelhoudersvergadering?

  • Actua / Publicaties

    Bijverdienen als jobstudent? Implicaties op uw belastingen en/of die van uw ouders?

  • Actua / Publicaties

    Een huis kopen via lijfrente – de toekomst van vastgoedinvesteringen?