Hogere dagvergoedingen voor binnenlandse dienstreizen dankzij de stijgende index

Vele werknemers en bedrijfsleiders zijn vaak op de baan voor hun vennootschap, zowel naar (potentiële) klanten als naar leveranciers. Voor dergelijke binnenlandse verplaatsingen mag de vennootschap deze mensen in principe een forfaitaire vergoeding uitbetalen.

Een belangrijke voorwaarde is echter dat de totale verplaatsing ten minste zes uur duurt, aangezien men acht dat de vergoeding ook de kosten van een maaltijd onderweg dekt. Bij een eventuele controle dient de vennootschap/werkgever dit te kunnen aantonen.

De hoogte van de forfaitaire vergoeding wordt bepaald aan de hand van hetgeen de federale ambtenaren voor hun dienstreizen krijgen. Indien dit bedrag niet wordt overschreden, is de kost volledig aftrekbaar voor de vennootschap en wordt de werknemer/bedrijfsleider er privé niet op belast. Het laatste jaar werd dit bedrag, door de fors stijgende index, meermaals verhoogd. Zo kan u sinds 1 juni 2022 een vergoeding uitkeren van 18,84 EUR per dag. Merk op deze grensbedragen op het vlak van sociale zekerheid nog ietwat anders zijn.

Wanneer de medewerker/bedrijfsleider quasi dagelijks op de baan is, kunt u ook een maandelijkse vergoeding van 301,44 EUR toekennen, zijnde 16 keer de dagvergoeding. In dat geval dient u niet meer aan te tonen dat de verplaatsingen langer dan zes uur duurden.

Merk op dat bovenstaande bedragen niet kunnen worden gecombineerd met een vergoeding van de maaltijdkosten of de toekenning van een maaltijdcheque voor die dag.

Heeft u hier vragen over? Contacteer ons gerust per mail of via een telefoontje. Wij vernemen het graag.

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Medische beroepen en btw - een korte opfrissing

  • Actua / Publicaties

    Elektronisch factureren - Een kans voor kmo's en éénmanszaken om 120% fiscaal aftrekbaar te investeren

  • Actua / Publicaties

    Het statuut van beroepsverkoper – rechten, maar ook plichten