Goede afspraken maken goede zakenpartners – de aandeelhoudersovereenkomst

Een professionele samenwerking kan op diverse wijzen gestructureerd worden. Dikwijls wordt hiertoe een vennootschap opgericht. Naast het maken van afspraken over deze samenwerking zijn er ook nog heel wat andere zaken die u best vooraf goed bespreekt én waarvan het één en ander best schriftelijk wordt vastgelegd. Waarmee moet u best rekening houden? Wij loodsen u graag doorheen de aandeelhoudersovereenkomst!

U start, samen met een zakenpartner, vol moed met het oprichten van een nieuwe vennootschap. De samenwerking start op goede voet, maar al snel ontstaan er twisten en discussies. En dat gebeurt helaas vaker dan u denkt … In een dergelijk scenario is het kunnen terugvallen op een aandeelhoudersovereenkomst een echte meevaller. Verplicht is het niet, aan te raden absoluut wel!

Een aandeelhoudersovereenkomst is een overeenkomst tussen de aandeelhouders van de vennootschap. In tegenstelling tot de statuten van de vennootschap, die openbaar worden gemaakt in het Belgisch Staatsblad, worden de overeengekomen afspraken vertrouwelijk behandeld. Onder andere volgende afspraken kunnen in een dergelijk contract worden opgenomen:

  • Afspraken omtrent de winstverdeling op het einde van het boekjaar;
  • Een niet-concurrentiebeding;
  • Voorkooprecht, waardoor een aandeelhouder die zich wenst terug te trekken eerst zijn of haar aandelen dient aan te bieden aan de andere aandeelhouders;
  • Volgrecht/volgplicht, waardoor bij een verkoop van de aandelen van een aandeelhouder aan een derde partij, de andere aandeelhouders het recht / de plicht hebben om mee te verkopen;
  • Afspraken omtrent de samenstelling van het bestuursorgaan;

Een dergelijke overeenkomst dient op maat van de vennootschap en haar aandeelhouders te worden opgesteld. Bij een eventuele latere toetreding van een nieuwe aandeelhouder, kan deze als partij worden toegevoegd aan het contract.

Hulp nodig bij het opstellen van een juridisch correct geformuleerde aandeelhoudersovereenkomst? Onze juridische dienst staat u hierin vanzelfsprekend graag bij! Neem gerust contact met ons op via 056/70.44.40 of via info@flamee.be .

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Het Vlaams opleidingsverlof – de Vlaamse overheid stimuleert levenslang leren

  • Actua / Publicaties

    Reclame-, receptie- of restaurantkosten? Andere fiscale spelregels van toepassing

  • Actua / Publicaties

    Heeft u een webwinkel? Eén keuze bij de levering is niet langer voldoende!