Hoe kijkt de fiscus naar uw personeelsuitstapje of teambuilding?

Voor de moraal van uw medewerkers en u als zaakvoerder is het vaak een goed idee om een personeelsuitstapje te doen. Men leert elkaar op een informele manier beter kennen; er wordt een groepsdynamiek gecreëerd. Op welke manier kijkt de fiscus nu precies naar de kosten die hiervoor werden gemaakt? Hieronder geven we graag een woordje uitleg over de fiscale behandeling van dergelijke uitgaven.

Behandeling voor de belastingen

Wanneer de personeelsuitstap slechts één dag duurt, kunnen de kosten normaliter in aftrek worden genomen. Dit wordt aanzien als een sociaal voordeel en is dus ook niet belastbaar bij uw werknemers. Indien het zou gaan om een uitstap van meerdere dagen mogen de kosten niet meer in aftrek genomen worden, maar is de uitstap wel nog altijd beschouwd als een sociaal voordeel en dus niet belastbaar voor de werknemers.

In principe zijn de kosten enkel volledig aftrekbaar indien enkel de personeelsleden meegaan. Dus niet wanneer de partner en/of kinderen ook aanwezig zijn. Indien u in dergelijk geval alle kosten in aftrek zou nemen, riskeert u dat de controleur 50% van de kosten verwerpt of deze als voordeel alle aard beschouwt.

De gemaakte restaurantkosten tijdens zo’n uitstap zijn normaliter sowieso slechts aan de gebruikelijke 69% aftrekbaar.

Behandeling voor de btw

Het algemeen onderscheid voor de aftrek van de btw is het feit of het zou gaan om een privatief of een collectief sociaal voordeel. De btw is in het algemeen aftrekbaar indien het om een collectief sociaal voordeel gaat.

De uitstap is een collectief sociaal voordeel, indien alle werknemers uitgenodigd zijn. Het is geen vereiste dat iedereen ook effectief aanwezig is, maar ze moeten wel allemaal zijn uitgenodigd. Indien er slechts een deel van de werknemers van de onderneming uitgenodigd zijn, gaat het om een privatief sociaal voordeel en is de btw in principe niet aftrekbaar.

De btw op hotel- en restaurantkosten gemaakt tijdens de personeelsuitstap zijn zoals gewoonlijk niet aftrekbaar. Een handige tip hierbij kan zijn dat de btw op eetwaren en dranken aftrekbaar is, indien u deze zelf op voorhand aankoopt met bijvoorbeeld het oog op een picknick.

Heeft u hier specifieke vragen of opmerkingen over? Contacteer ons gerust, we bekijken het graag voor u.

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Medische beroepen en btw - een korte opfrissing

  • Actua / Publicaties

    Elektronisch factureren - Een kans voor kmo's en éénmanszaken om 120% fiscaal aftrekbaar te investeren

  • Actua / Publicaties

    Het statuut van beroepsverkoper – rechten, maar ook plichten