Elektrisch rijden – laadpaal privé of via de vennootschap?

U merkt het wellicht ook: wie een nieuwe wagen koopt, kiest meer en meer voor een hybride of volledig elektrische wagen. Er zijn op vandaag 75% meer elektrische wagens in het verkeer terug te vinden dan een jaar geleden. Uiteraard wordt deze keuze door de overheid gestuurd dankzij enkele fiscale incentives, zowel voor ondernemingen als voor particulieren.

We hadden het in ons vorig artikel reeds over de oplaadkosten van een elektrische/hybride wagen. Eén van deze fiscale gunstmaatregelen betreft de aankoop van een laadpaal gedurende de periode van 1 september 2021 tot 31 augustus 2024. Welke fiscale voordelen geniet u nu wanneer u deze investering privé verricht, dan wel met de vennootschap?

Laadpaal privé aangekocht

Bij een privé investering steunt de fiscus u, indien u aan alle voorwaarden voldoet, tot 675 EUR per laadpaal. Het betreft een belastingvermindering die u via uw aangifte personenbelasting geniet op een maximaal investeringsbedrag van 1.500 EUR per laadpaal en per belastingplichtige. De eenmalige belastingvermindering bedraagt:

 • 45% bij een investering tussen 1 september 2021 en 31 december 2022;
 • 30% bij een investering in 2023;
 • 15% bij een investering tussen 1 januari 2024 en 31 augustus 2024.

Om deze belastingvermindering te kunnen genieten vereist men onder meer dat de laadpaal in de onmiddellijke nabijheid van de gezinswoning wordt geplaatst en de stroom wordt aangeleverd via een groene stroomcontract of via eigen hernieuwbare energiebronnen.

Laadpaal met vennootschap aangekocht

Investeert u met uw vennootschap in één of meerdere laadpalen, dan worden deze afgeschreven en zijn ze minstens 100% fiscaal aftrekbaar. Zet u uw laadpalen open voor het publiek (tegen betaling), dan kunt u mogelijks worden beloond met een verhoogde kostenaftrek. Deze verhoogde kostenaftrek bedraagt:

 • 200% bij een investering tussen 1 september 2021 en 31 maart 2023;
 • 150% bij een investering tussen 1 april 2023 en 31 augustus 2024.

Wenst u niet iedereen te laten tanken aan uw laadpalen, komt u eventueel wel nog in aanmerking voor de gewone investeringsaftrek. Deze bedraagt nog 25% tot en met eind 2022.

U merkt dat de keuze tussen de investering privé verrichten dan wel met de vennootschap zal afhangen van de situatie waarin u zich bevindt. Elk systeem vereist namelijk verschillende voorwaarden waaraan u dient te voldoen. Zo zal een laadpaal aan een bedrijfspand steeds voordeliger zijn met de vennootschap, aangezien u hier privé geen fiscaal voordeel voor krijgt. Voor een investering aan de gezinswoning kan de publieke toegankelijkheid dan weer een cruciale rol spelen.

Het Flamée & Partners Kenniscentrum

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

 • Actua / Publicaties

  Een huwelijks- of communiegeschenk – aftrekbaar als beroepskost?

 • Actua / Publicaties

  De pensioenbonus – wie, wat, waar en wanneer?

 • Actua / Publicaties

  Huur aftrekken als beroepskost: vergeet bijlage 270 MLH niet!