Eenmanszaak of vennootschap? Breng alle elementen in rekening!

Indien u ondernemer bent en op vandaag werkt via een eenmanszaak, stelt u zich mogelijks de vraag of het niet interessanter zou kunnen zijn om in de toekomst via een vennootschap te werken.

Deze overstap kan aanzienlijke voordelen en nadelen met zich meebrengen, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van uw onderneming. Met welke zaken dient u zoal rekening te houden indien u een overstap overweegt en wat maakt een vennootschap al dan niet ‘interessanter’?

Eenmanszaak

Een eenmanszaak is een vrij eenvoudige structuur en gemakkelijk op te richten. Daarnaast zijn de wettelijke formaliteiten eerder beperkt. Daartegenover staat wel dat uw privévermogen niet afgescheiden is van uw beroepsvermogen, waardoor u niet beschermd bent tegen schuldeisers ten aanzien van uw eenmanszaak.

Indien u een hoog inkomen realiseert in de eenmanszaak, betaalt u hoge sociale bijdragen en komt u al snel in de hoogste schijven van de personenbelasting terecht (40%-50%).

Vennootschap

Een vennootschap daarentegen, zoals bijvoorbeeld een besloten vennootschap (BV), biedt u in de meeste gevallen meer bescherming van uw privévermogen, waardoor u normaalgezien slechts aansprakelijk bent tot uw eigen inbreng in de vennootschap. De keerzijde is dat u rekening dient te houden met hogere oprichtingskosten, boekhoudkosten en meer wettelijke formaliteiten.

In de vennootschap is een vlak tarief aan vennootschapsbelasting van 20% of 25% van toepassing. De winst die u met uw vennootschap genereert, moet u echter ook nog naar uw privévermogen zien te halen. Ook hier zijn weer belastingen mee verbonden.

Het besluit om over te stappen van een eenmanszaak naar een vennootschap blijft een belangrijke zakelijke beslissing die grondig moet worden overwogen. U merkt dat hier zeer veel over te vertellen valt. Hou dan zeker ook onze sociale mediakanalen in de gaten! Binnenkort geven wij omtrent dit specifieke onderwerp een webinar, met ruimte voor Q&A.

Indien u omtrent dit onderwerp verdere vragen zou hebben, of u een berekening wenst voor uw eigen specifieke situatie, kunt u ons uiteraard steeds contacteren. Dit kan zeer eenvoudig via ewoud@flamee.be .

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Registreer uw vennootschap in het UBO-register & vermijd een schrapping met kwalijke gevolgen!

  • Actua / Publicaties

    Wanneer nog bouwen of verbouwen aan 6% btw?

  • Actua / Publicaties

    Beroep doen op het systeem van flexi-jobs?