Een spaarrekening met interessant rendement bij de overheid – het kan …

De inflatie hakt op vandaag stevig in op het reële vermogen van heel wat particulieren en vennootschappen. Het klassieke spaarboekje is absoluut onvoldoende om ook nog maar enigszins het vermogen op peil te houden. Daarom gaan velen op zoek naar mogelijke alternatieve beleggingen … Deze beleggingen hoeven daarom helemaal niet extreem risicovol te zijn en kunnen bijvoorbeeld worden gezocht op de plek waar je deze misschien het minst verwacht: bij de overheid …

Zo hebben particulieren en vennootschappen de mogelijkheid een rekening te openen bij de consignatiekas van de federale overheid. Dit via de online applicatie e-DEPO en via een eenvoudige inlogprocedure met de elektronische identiteitskaart of ITSME. De gelden die op deze rekening worden gestort leveren een jaarlijks rendement op, gelijk aan het rendement op een overheidsobligatie van één jaar. Ter info: op 13/12 bedroeg deze rentevoet 2,48%. Deze rentevoet wordt op maandbasis vastgesteld.

Op de verkregen rente dient er helaas wel nog 30% roerende voorheffing in rekening te worden gebracht, hetgeen het jaarlijks netto-rendement brengt op ongeveer 1,74%. Toch nog steeds meer dan de meeste rentevoeten die de banken op vandaag op hun klassieke spaarboekjes beloven.

Merk op dat de gelden ook steeds terug kunnen worden overgeschreven op uw klassieke zichtrekening. Het geld staat met andere woorden niet voor een jaar geblokkeerd.

Uiteraard vormt dergelijke investering geen alternatief voor bijv. investeringen in onroerend goed of voor investeringen in aandelen/fondsen … Echter, indien u een (quasi) risicovrije belegging zoekt, die toch nog ietwat rendement met zich meebrengt, kan deze piste zeker het onderzoeken waard zijn …

Indien u hieromtrent verdere vragen zou hebben, kunt u ons uiteraard steeds contacteren. Dit kan zeer eenvoudig via ward@flamee.be .

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Een huwelijks- of communiegeschenk – aftrekbaar als beroepskost?

  • Actua / Publicaties

    De pensioenbonus – wie, wat, waar en wanneer?

  • Actua / Publicaties

    Huur aftrekken als beroepskost: vergeet bijlage 270 MLH niet!