Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme

Reeds vele malen hebben wij u geïnformeerd over de verschillende Corona-maatregelen die de Vlaamse en de federale overheid hebben aangekondigd. Overbruggingsrechten, hinderpremies, uitstel van sociale bijdragen… ook deze keer brengen wij u graag op de hoogte van een nieuwe tegemoetkoming: het Vlaams Beschermingsmechanisme 5

Voor welke ondernemingen is deze tegemoetkoming mogelijk?

Ondernemingen die geconfronteerd worden met een omzetdaling van minstens 60% in de periode van 1 februari 2021 tot 28 februari 2021 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, komen voor deze premie in aanmerking. Ondernemingen die in de voorbije maand februari verplicht gesloten waren, kunnen ook steun aanvragen voor de periode van sluiting, zonder de verplichting om een 60%-omzetdaling aan te tonen. Horecazaken, die een belangrijke omzet uit take-away activiteiten halen, moeten wel een omzetdaling van 60% kunnen aantonen.

Hoeveel bedraagt deze steun?

De steun bedraagt normaliter 10% van de omzet (excl. BTW) die u realiseert in de corresponderende periode in 2020. In uitzonderlijke omstandigheden is een andere referentieperiode mogelijk. Zelfstandigen in bijberoep, met een voldoende hoog netto-belastbaar beroepsinkomen in 2019, komen ook in aanmerking. Voor hen bedraagt deze steun normaliter 5% van de gerealiseerde omzet (excl. BTW). Afhankelijk van de sector waarin u actief bent en het aantal werknemers dat u tewerkstelt, zijn er ook minimum- en maximumbedragen van toepassing.

De aanvraag, die kan gebeuren vanaf 16 maart eerstkomend, geschiedt aan de hand van uw elektronische identiteitskaart en pincode, volledig in lijn met de vorige Vlaamse Beschermingsmechanismes, via de link https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/vlaams-beschermingsmechanisme-5 . Wij vermoeden dat ook wij als gemandateerde, binnenkort opnieuw de aanvraag voor onze klanten in orde zullen kunnen brengen. Op heden wachten wij hiervoor nog op bevestiging van ons beroepsinstituut.

Indien u vragen heeft hieromtrent, aarzel dan niet om ons te contacteren via ward@fredericbegheinWij helpen u hierbij graag verder.

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Een huwelijks- of communiegeschenk – aftrekbaar als beroepskost?

  • Actua / Publicaties

    De pensioenbonus – wie, wat, waar en wanneer?

  • Actua / Publicaties

    Huur aftrekken als beroepskost: vergeet bijlage 270 MLH niet!