Een fiscaalvriendelijke aanbrengpremie voor uw werknemers?

Goed personeel is onmisbaar in veel organisaties. Alleen is het vinden van goed personeel soms zeer moeilijk, gegeven de schaarste op de Vlaamse arbeidsmarkt. Steeds meer werkgevers belonen hun huidige werknemers dan ook wanneer zij nieuw personeel aanbrengen. Dit met een zgn. aanbrengpremie. Wat is hierop precies de fiscale impact? We leggen het u uit.

Aanbrengpremie

Het staat de werkgever vrij de hoogte van de aanbrengpremie te bepalen en om voorwaarden op te leggen inzake de uitbetaling ervan. Zo kan er worden gesteld dat een nieuwe medewerker minstens X maanden in dienst moet blijven.

De werkgever kan kiezen deze premie open te zetten voor werknemers en/of derden. De directieleden vallen hoe dan ook uit de boot. Zij hebben immers inspraak in en/of beslissingsbevoegdheid over de aanwerving van nieuwe personeelsleden.

Basisregel

Het Wetboek van de Inkomstenbelastingen omschrijft een werknemersloon als alle beloningen die resulteren uit arbeid in dienst van een werkgever. In dat geval kan de fiscaliteit oplopen tot 50% (plus gemeentebelasting). Onder een strikte interpretatie vallen geschenken of personeelskortingen daar bijvoorbeeld ook onder.

Bij die basisregel is er wel één belangrijke kanttekening. De administratie laat de belastingplichtige toe om aan te tonen dat het inkomen om een andere reden wordt toegekend dan de loutere arbeidsrelatie.

Bij de aanbrengpremie kan dit bijvoorbeeld worden aangetoond indien derden ook in aanmerking komen voor de premie. In dat geval wordt de premie gelijkaardig belast bij het personeel als bij de derden en bijgevolg niet als bezoldiging.

Uiteraard is het dan ook de bedoeling dat derden op de hoogte zijn van deze premie. Er dient bijvoorbeeld een bepaalde bekendmakingscampagne te lopen.

Belasten als derden

De aanbrengpremie wordt beschouwd als het gevolg van een toevallige prestatie. Hierdoor valt dit onder het divers inkomen, belastbaar aan 33%. Indien er werkelijke kosten zijn, mogen deze worden afgetrokken van het inkomen. Er is geen kostenforfait.

Hoewel het niet in de wet geschreven staat, wordt soms de beperking van twee premies per kalenderjaar gehanteerd. Net zoals bij veel fiscale zaken is het steeds een feitenkwestie. Ook de hoogte van de premie zal daarbij een rol spelen. Indien er wordt verwacht veel premies uit te betalen, kan een ruling zeker meerwaarde hebben.

Opgelet met de RSZ

Voormelde tekst is enkel van toepassing op de hoogte van de personenbelasting. Zelfs met een ruling is er geen garantie dat de RSZ de premie niet als loon zal beschouwen; er kunnen in dat geval dus alsnog fiscale bijdragen verschuldigd zijn op de ontvangen premie.

Wenst u uw huidige medewerkers te motiveren om nieuwe collega’s aan te brengen? Denk dan eens aan een aanbrengpremie! Concrete vragen hierover. Geef ons gerust een seintje!

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Parkeerkosten: volledig aftrekbaar of beperkt volgens de uitstoot van de wagen?

  • Actua / Publicaties

    Uw btw vergeten aftrekken? Bekijk wat u nog kan doen!

  • Actua / Publicaties

    Wat met een woninghuurovereenkomst bij overlijden van de huurder?