Een factuur soms niet (volledig) betalen

Lijkt het je vreemd dat u een factuur soms niet (volledig) hoeft te betalen? Wij lichten dit graag even toe.

Logischerwijs betaalt u het volledige factuurbedrag van de facturen die u krijgt aan de onderneming die u de factuur heeft bezorgd en die voor u bepaalde prestaties heeft uitgevoerd. Echter, indien uw onderneming een factuur krijgt van bijvoorbeeld een (onder)aannemer voor het uitvoeren van bouwwerkzaamheden of van een poetsfirma, dan dient u eerst na te kijken of deze onderneming geen fiscale of sociale schulden heeft…

Indien deze onderneming dergelijke schulden zou hebben, dan mag u slechts een gedeelte van het factuurbedrag aan deze onderneming betalen. Een bepaald gedeelte dient u namelijk rechtstreeks aan de fiscale of sociale diensten te storten, ter aanzuivering van de schulden. Doet u dit niet, dan kunt u geconfronteerd worden met een meerkost. In het slechtste geval loopt u dan zelfs het risico dat u de factuur twee keer zult dienen te betalen.

U kunt eenvoudig checken of uw aannemer, poetsfirma, bewakingsfirma… dergelijke schulden heeft. Dit door het ondernemingsnummer in te geven op www.checkinhoudingsplicht.be .

Merk op dat dit enkel geldt voor facturatie in een professionele context! Ontvangt u als particulier een dergelijke factuur, dan dient u geen rekening te houden met deze inhoudingsplicht.

Toch iets om in de gaten te houden, lijkt ons! Bij vragen , graag tot uw dienst!

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Drastische wijziging aansprakelijkheidsrecht – invloed op bedrijfsleiders, werknemers en (onder)aannemers.

  • Actua / Publicaties

    Huurkosten in mindering van uw fiscaal resultaat? Nieuwe fiscale bijlage.

  • Actua / Publicaties

    Belastingvermeerdering vermijden? Betaal voldoende vooraf!