Een bedrijfswagen ter beschikking stellen aan uw werknemer wordt duurder

We hadden het recent over de belangerijke wijzigingen inzake autofiscaliteit maar ook wanneer u een bedrijfswagen ter beschikking stelt aan uw werknemer(s), die men ook voor privéverplaatsingen mag gebruiken, dan bent u daar als werkgever een solidariteitsbijdrage (RSZ) op verschuldigd. Deze bijdrage wordt forfaitair bepaald per voertuig.

De formule die men hanteert om deze bijdrage te bepalen is gebaseerd op het brandstoftype en de CO2-uitstoot van de wagen in kwestie. Hoe vervuilender de wagen, hoe hoger de bijdrage. Voor elektrische wagens geldt de minimumbijdrage van 31,34 EUR per maand voor 2023.

Samen met de fiscale wijzigingen die ingaan voor nieuw bestelde of geleasede wagens vanaf 1 juli 2023, zal ook de berekening van de solidariteitsbijdrage wijzigen. Zo wordt de solidariteitsbijdrage verhoogd door het resultaat van de formule te vermenigvuldigen met een bepaalde factor:

VanafVermenigvuldigingsfactor
01/07/2023X 2,25
01/01/2025X 2,75
01/01/2026X 4
01/01/2027X 5,50

De minimumbijdrage die geldt voor elektrische wagens stijgt eveneens, maar in mindere mate.

U merkt dat de te betalen solidariteitsbijdrage in de toekomst een pak duurder zal worden. Zo stimuleert de overheid werkgevers opnieuw om voor een groenere wagen te kiezen …

Indien u vragen heeft met betrekking tot bovenstaande wijzigingen of inzake het algemeen verloningsbeleid van uw personeel, dan helpen wij u graag verder. Contacteer ons gerust via ewoud@flamee.be .

Het Flamée en Partners team

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Een huwelijks- of communiegeschenk – aftrekbaar als beroepskost?

  • Actua / Publicaties

    De pensioenbonus – wie, wat, waar en wanneer?

  • Actua / Publicaties

    Huur aftrekken als beroepskost: vergeet bijlage 270 MLH niet!