Draag zorg voor uw kasboek en dagontvangstenboek

Bepaalde sectoren en ondernemingen hebben traditioneel te maken met heel wat cashbetalingen. Deze cashbetalingen dienen nauwgezet te worden bijgehouden in het kasboek en in het dagontvangstenboek.

In het kasboek dient de ondernemer alle contante uitgaven en ontvangsten nauwgezet te noteren. Dit kan gaan over cashbetalingen aan leveranciers, contante betalingen van klanten, geld dat u uit de kassa haalt om een persoonlijke uitgave te doen…

In het dagontvangstenboek noteert u alle ontvangsten (inclusief BTW) die u die dag heeft mogen ontvangen, maar waarvoor geen factuur werd uitgereikt. Zelfs op uw sluitingsdag, dient u een nullijn in te schrijven in dit register. Indien u over meer vestigingen beschikt, zal u ook een centralisatiedagboek dienen bij te houden.

De fiscus is vaak streng wat dergelijke financiële dagboeken betreft. Heeft u bijvoorbeeld geen nullijn ingeschreven voor de dagen van uw zomervakantie, dan riskeert u een boete van 50 EUR tot zelfs 5.000 EUR per overtreding. Een nauwgezette opvolging van deze boekhoudkundige stukken is dan ook zeer belangrijk.

Het is niet noodzakelijk om een dagontvangstenboek en/of een kasboek op papier bij te houden. Op vandaag zijn er reeds applicaties online die u bijstaan bij het correct bijhouden van deze verplichte documenten. Ook wij hebben kennis van deze applicaties en kunnen u hierin zeker adviseren. Nood aan advies omtrent een app die voor uw onderneming interessant kan zijn? Wij vernemen het graag.

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Nieuwe regels inzake energieprestaties van bedrijfsgebouwen

  • Actua / Publicaties

    Wat met de meerwaarde bij snelle wederverkoop van een onroerend goed?

  • Actua / Publicaties

    Een uitverkoop: leuk, maar niet altijd toegestaan

Disclaimer, juridische informatie & gebruiksvoorwaarden van de site

Het gebruik van de website www.flamee.be is onderworpen aan de hierna opgenomen algemene voorwaarden. Door de website te bezoeken en te gebruiken, wordt u geacht deze algemene voorwaarden zonder enig voorbehoud te aanvaarden.

Doel van de site

De website www.flamee.be bevat informatie over de algemene organisatie en het dienstenaanbod van Flamée & Partners. Daarnaast biedt onze website informatieve content aan in de vorm van artikels en case studies, bedoeld om bezoekers te informeren over relevante juridische, financiële en fiscale onderwerpen. De site heeft als doel een eenvoudige en snelle toegang te bieden tot deze informatie. Daarnaast kan de website doorverwijzen naar externe websites van andere organisaties, overheidsinstanties of instellingen. Deze partijen zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud en de juistheid van de informatie die zij via hun eigen platformen verstrekken.

Alle informatie op onze website is van algemene aard, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. Deze informatie is niet afgestemd op specifieke omstandigheden van een persoon of entiteit en mag niet worden beschouwd als persoonlijk, professioneel of juridisch advies. Voor specifiek of persoonlijk advies raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde professional binnen het relevante vakgebied. De op of via deze website ter beschikking gestelde informatie, documenten en/of wetteksten mogen niet worden beschouwd als authentieke reproducties van officieel aangenomen teksten. Enkel de officiële publicaties in het Belgisch Staatsblad of het Europees Publicatieblad hebben juridische geldigheid.

De inhoud van deze website, inclusief hyperlinks, kan op elk moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd, aangevuld of verwijderd, om deze up-to-date te houden en conform de geldende regelgeving te maken.