Draag zorg voor uw kasboek en dagontvangstenboek

Bepaalde sectoren en ondernemingen hebben traditioneel te maken met heel wat cashbetalingen. Deze cashbetalingen dienen nauwgezet te worden bijgehouden in het kasboek en in het dagontvangstenboek.

In het kasboek dient de ondernemer alle contante uitgaven en ontvangsten nauwgezet te noteren. Dit kan gaan over cashbetalingen aan leveranciers, contante betalingen van klanten, geld dat u uit de kassa haalt om een persoonlijke uitgave te doen…

In het dagontvangstenboek noteert u alle ontvangsten (inclusief BTW) die u die dag heeft mogen ontvangen, maar waarvoor geen factuur werd uitgereikt. Zelfs op uw sluitingsdag, dient u een nullijn in te schrijven in dit register. Indien u over meer vestigingen beschikt, zal u ook een centralisatiedagboek dienen bij te houden.

De fiscus is vaak streng wat dergelijke financiële dagboeken betreft. Heeft u bijvoorbeeld geen nullijn ingeschreven voor de dagen van uw zomervakantie, dan riskeert u een boete van 50 EUR tot zelfs 5.000 EUR per overtreding. Een nauwgezette opvolging van deze boekhoudkundige stukken is dan ook zeer belangrijk.

Het is niet noodzakelijk om een dagontvangstenboek en/of een kasboek op papier bij te houden. Op vandaag zijn er reeds applicaties online die u bijstaan bij het correct bijhouden van deze verplichte documenten. Ook wij hebben kennis van deze applicaties en kunnen u hierin zeker adviseren. Nood aan advies omtrent een app die voor uw onderneming interessant kan zijn? Wij vernemen het graag.

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Medische beroepen en btw - een korte opfrissing

  • Actua / Publicaties

    Elektronisch factureren - Een kans voor kmo's en éénmanszaken om 120% fiscaal aftrekbaar te investeren

  • Actua / Publicaties

    Het statuut van beroepsverkoper – rechten, maar ook plichten