Oplaadkosten elektrische/hybride wagen

De laatste jaren stimuleert de regering de bedrijven via allerhande fiscale maatregelen om hun wagenpark te vergroenen. Als gevolg zal het leeuwendeel van de bedrijfsleiders, maar ook veel werknemers, binnen afzienbare tijd over een elektrische/hybride wagen beschikken. Hoe kan u als werkgever (of managementvennootschap) tussenkomen in de oplaadkosten van uw elektrische/hybride wagen? En wat is dan het gevolg voor het voordeel alle aard in hoofde van de werknemer (of bedrijfsleider)?

Het vergoeden van de oplaadkosten is mogelijk voor zowel het buitenshuis opladen als voor het thuis opladen. Wij lichten u één en ander graag verder toe:

Buitenshuis opladen

Als werkgever kunt u de werknemer een laadpas toekennen. Zo kan de medewerker de bedrijfswagen bij publieke oplaadpunten opladen. Deze laadpas behandeld men op dezelfde manier als een normale tankkaart. Hierdoor beschouwt men dit niet als een extra voordeel alle aard.

In het geval van een hybride wagen kunt u als werkgever ook nog een tankkaart ter beschikking stellen. In dat geval hoeft u niet afzonderlijk voordeel alle aard aan te rekenen.

Bij de werknemer thuis opladen

De werkgever kan op kosten van het bedrijf bij de werknemer thuis een laadpaal laten installeren. Dergelijke installatie wordt opnieuw niet als een belastbaar voordeel aanzien, op voorwaarde dat de laadpaal eigendom is en blijft van de werkgever.

Los van het feit dat er een laadpaal wordt voorzien, zullen de elektriciteitskosten van de werknemer toenemen bij het thuis opladen van de bedrijfswagen. Als werkgever kan men deze bijkomende kosten vergoeden als hij deze duidelijk kan afscheiden van het algemene elektriciteitsverbruik van de werknemer. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de laadpaal het verbruik afzonderlijk registreert of wanneer hij gebruik maakt van ‘slimme laadkabels’ die het verbruik registreren.

Naast de klassieke brandstofkosten kunt u als werkgever dus ook tussenkomen in de oplaadkosten van de elektrische of hybride wagen van uw medewerker. Bovenstaande materie geldt onverkort in de relatie tussen de managementvennootschap en zijn bedrijfsleider.

Wenst u hier meer informatie over? Neem dan gerust contact met ons op!

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Nieuwe regels inzake energieprestaties van bedrijfsgebouwen

  • Actua / Publicaties

    Wat met de meerwaarde bij snelle wederverkoop van een onroerend goed?

  • Actua / Publicaties

    Een uitverkoop: leuk, maar niet altijd toegestaan

Disclaimer, juridische informatie & gebruiksvoorwaarden van de site

Het gebruik van de website www.flamee.be is onderworpen aan de hierna opgenomen algemene voorwaarden. Door de website te bezoeken en te gebruiken, wordt u geacht deze algemene voorwaarden zonder enig voorbehoud te aanvaarden.

Doel van de site

De website www.flamee.be bevat informatie over de algemene organisatie en het dienstenaanbod van Flamée & Partners. Daarnaast biedt onze website informatieve content aan in de vorm van artikels en case studies, bedoeld om bezoekers te informeren over relevante juridische, financiële en fiscale onderwerpen. De site heeft als doel een eenvoudige en snelle toegang te bieden tot deze informatie. Daarnaast kan de website doorverwijzen naar externe websites van andere organisaties, overheidsinstanties of instellingen. Deze partijen zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud en de juistheid van de informatie die zij via hun eigen platformen verstrekken.

Alle informatie op onze website is van algemene aard, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. Deze informatie is niet afgestemd op specifieke omstandigheden van een persoon of entiteit en mag niet worden beschouwd als persoonlijk, professioneel of juridisch advies. Voor specifiek of persoonlijk advies raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde professional binnen het relevante vakgebied. De op of via deze website ter beschikking gestelde informatie, documenten en/of wetteksten mogen niet worden beschouwd als authentieke reproducties van officieel aangenomen teksten. Enkel de officiële publicaties in het Belgisch Staatsblad of het Europees Publicatieblad hebben juridische geldigheid.

De inhoud van deze website, inclusief hyperlinks, kan op elk moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd, aangevuld of verwijderd, om deze up-to-date te houden en conform de geldende regelgeving te maken.