Oplaadkosten elektrische/hybride wagen

De laatste jaren stimuleert de regering de bedrijven via allerhande fiscale maatregelen om hun wagenpark te vergroenen. Als gevolg zal het leeuwendeel van de bedrijfsleiders, maar ook veel werknemers, binnen afzienbare tijd over een elektrische/hybride wagen beschikken. Hoe kan u als werkgever (of managementvennootschap) tussenkomen in de oplaadkosten van uw elektrische/hybride wagen? En wat is dan het gevolg voor het voordeel alle aard in hoofde van de werknemer (of bedrijfsleider)?

Het vergoeden van de oplaadkosten is mogelijk voor zowel het buitenshuis opladen als voor het thuis opladen. Wij lichten u één en ander graag verder toe:

Buitenshuis opladen

Als werkgever kunt u de werknemer een laadpas toekennen. Zo kan de medewerker de bedrijfswagen bij publieke oplaadpunten opladen. Deze laadpas behandeld men op dezelfde manier als een normale tankkaart. Hierdoor beschouwt men dit niet als een extra voordeel alle aard.

In het geval van een hybride wagen kunt u als werkgever ook nog een tankkaart ter beschikking stellen. In dat geval hoeft u niet afzonderlijk voordeel alle aard aan te rekenen.

Bij de werknemer thuis opladen

De werkgever kan op kosten van het bedrijf bij de werknemer thuis een laadpaal laten installeren. Dergelijke installatie wordt opnieuw niet als een belastbaar voordeel aanzien, op voorwaarde dat de laadpaal eigendom is en blijft van de werkgever.

Los van het feit dat er een laadpaal wordt voorzien, zullen de elektriciteitskosten van de werknemer toenemen bij het thuis opladen van de bedrijfswagen. Als werkgever kan men deze bijkomende kosten vergoeden als hij deze duidelijk kan afscheiden van het algemene elektriciteitsverbruik van de werknemer. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de laadpaal het verbruik afzonderlijk registreert of wanneer hij gebruik maakt van ‘slimme laadkabels’ die het verbruik registreren.

Naast de klassieke brandstofkosten kunt u als werkgever dus ook tussenkomen in de oplaadkosten van de elektrische of hybride wagen van uw medewerker. Bovenstaande materie geldt onverkort in de relatie tussen de managementvennootschap en zijn bedrijfsleider.

Wenst u hier meer informatie over? Neem dan gerust contact met ons op!

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    Hoe (on)gelukkig zijn uw werknemers?

  • Actua / Publicaties

    Het nieuwe opleidingsrecht - wat met opleidingen buiten de werkuren?

  • Actua / Publicaties

    De btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen - vanaf 2025 ook in het buitenland mogelijk