De bankgift – documentatie van essentieel belang

Er vallen tal van redenen te bedenken waarom u zou beslissen een som geld over te maken aan uw kinderen, partner of andere begunstigden. Gelet op het huidig economisch klimaat kan een financieel duwtje in de rug soms net wat meer ademruimte verschaffen. Ook in het kader van successieplanning kan dit een handige tool zijn. Ondanks dat de methodiek eenvoudig lijkt, zijn er toch een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zodoende komt geen van de partijen in een later stadium voor onaangename verrassingen te staan.

Registratie

Bij de bankgift wordt eenvoudigweg een som geld of een effectenrekening overgeschreven van de rekening van de schenker, naar de rekening van de begiftigde. Men beschouwt dit als een ‘onrechtstreekse schenking’. Het voordeel van de bankgift is dat deze niet verplicht geregistreerd moet worden. U kunt er met andere woorden voor kiezen om de schenking niet te laten registreren en deze zonder betaling van schenkbelasting (vlak tarief van 3% in rechte lijn en tussen partners) laten geschieden.

De keerzijde van de medaille is dat de schenker in dat geval niet binnen de wettelijk bepaalde termijn van 3 jaar mag komen te overlijden. Indien dit toch het geval zou zijn, wordt de schenking aan de nalatenschap toegevoegd, en zal er bijgevolg erfbelasting op verschuldigd zijn door de erfgenamen. Het hoeft geen betoog dat deze erfbelasting in de meeste gevallen een pak hoger zal uitvallen.

Pacte adjoint

Het is van belang dat de datum van de bankgift bewezen kan worden. Daarnaast kan het zijn dat u enkele voorwaarden aan de schenking wenst te verbinden.

In dat opzicht kan het interessant zijn om vóór en na de overschrijving enkele onderhandse documenten op te maken. Als schenker kunt u eventuele voorwaarden vastleggen in een intentiebrief. Vervolgens dient de begunstigde een brief op te maken waarin deze aangeeft de vooropgestelde voorwaarden te aanvaarden (aanvaardingsbrief).

Na de overschrijving kunnen schenker en begiftigden dan nog de voorwaarden gekoppeld aan de schenking bevestigen middels het ondertekenen van de ‘pacte adjoint’ (bevestigingsbrief). Dit document geldt dan eveneens als bewijs van de schenking. De volgorde waarin dit alles gebeurt is van cruciaal belang!

ndien u hieromtrent verdere vragen zou hebben, kunt u ons uiteraard steeds contacteren. Dit kan zeer eenvoudig via ward@flamee.be .

Het Flamée & Partners Kenniscentrum

Heeft u vragen?

Neem contact op met éen van
onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant voor u?

  • Actua / Publicaties

    De maatschap: een soepel instrument met beperkte formaliteiten

  • Actua / Publicaties

    Overstappen naar de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen

  • Actua / Publicaties

    Extra ondersteuning nodig in uw bouwbedrijf? Neem een leerjongen!

Disclaimer, juridische informatie & gebruiksvoorwaarden van de site

Het gebruik van de website www.flamee.be is onderworpen aan de hierna opgenomen algemene voorwaarden. Door de website te bezoeken en te gebruiken, wordt u geacht deze algemene voorwaarden zonder enig voorbehoud te aanvaarden.

Doel van de site

De website www.flamee.be bevat informatie over de algemene organisatie en het dienstenaanbod van Flamée & Partners. Daarnaast biedt onze website informatieve content aan in de vorm van artikels en case studies, bedoeld om bezoekers te informeren over relevante juridische, financiële en fiscale onderwerpen. De site heeft als doel een eenvoudige en snelle toegang te bieden tot deze informatie. Daarnaast kan de website doorverwijzen naar externe websites van andere organisaties, overheidsinstanties of instellingen. Deze partijen zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud en de juistheid van de informatie die zij via hun eigen platformen verstrekken.

Alle informatie op onze website is van algemene aard, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. Deze informatie is niet afgestemd op specifieke omstandigheden van een persoon of entiteit en mag niet worden beschouwd als persoonlijk, professioneel of juridisch advies. Voor specifiek of persoonlijk advies raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde professional binnen het relevante vakgebied. De op of via deze website ter beschikking gestelde informatie, documenten en/of wetteksten mogen niet worden beschouwd als authentieke reproducties van officieel aangenomen teksten. Enkel de officiële publicaties in het Belgisch Staatsblad of het Europees Publicatieblad hebben juridische geldigheid.

De inhoud van deze website, inclusief hyperlinks, kan op elk moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd, aangevuld of verwijderd, om deze up-to-date te houden en conform de geldende regelgeving te maken.