De verkoop van een onroerend goed kan in bepaalde gevallen een mooie meerwaarde opleveren, maar wanneer wordt dit belast en wat zijn de specifieke fiscale regels hieromtrent? Ontdek hoe u slim kan omgaan met meerwaardebelasting en wat u kunt besparen!
Gebouwd onroerend goed
Bij de verkoop van een privévastgoed kan u winst maken. Op deze winst moet soms meerwaardebelasting betaald worden via de aangifte personenbelasting. Dit hangt af van de termijn waarbinnen u het gebouwd onroerend goed had aangekocht en opnieuw verkocht.
Als u een bebouwd onroerend goed binnen vijf jaar opnieuw verkoopt, spreekt men van een snelle wederverkoop. In dat geval betaalt u 16,5% meerwaardebelasting, aangevuld met de gemeentebelasting. Na deze vijf jaar hoeft er geen meerwaardebelasting meer betaald te worden bij de verkoop met winst van een gebouwd onroerend goed.
De termijn gaat in vanaf de datum van de authentieke akte van aankoop van het onroerend goed. Om te bepalen of de einddatum binnen of buiten de termijn valt, raadpleegt u best de authentieke akte van verkoop.
De meerwaardebelasting wordt berekend op het verschil tussen de aan- en verkoopprijs, verminderd met werkelijke en forfaitaire kosten. Voor de berekening mag de oorspronkelijke aankoopprijs met 25% verhoogd worden. Dit kan vervolgens nog eens verhoogd worden met 5% per volledig jaar tussen de aan- en verkoop.
Uitzondering
De meerwaarde die wordt ontvangen bij de verkoop van een gezinswoning is altijd vrijgesteld van meerwaardebelasting. Deze vrijstelling is echter aan een belangrijke voorwaarde verbonden. De woning moet gedurende minimaal twaalf maanden, voorafgaand aan de maand van verkoop, onafgebroken uw eigen woning geweest zijn.
Om te worden beschouwd als eigen woning, is het niet noodzakelijk dat u er effectief gewoond heeft. Bijvoorbeeld, beroepsmatige redenen kunnen ervoor zorgen dat u elders verblijft, terwijl de woning toch kwalificeert als uw eigen woning.
Onbebouwd onroerend goed
Bij de verkoop van een onbebouwd onroerend goed, bijvoorbeeld een terrein, kan ook meerwaardebelasting verschuldigd zijn. Hierbij geldt een termijn van vijf jaar, waarin het belastingtarief 33% bedraagt. Daarnaast is er een tweede termijn, tussen jaar vijf en jaar acht, waarbij een lager tarief van 16,5% van toepassing is. Na deze periode van acht jaar is er geen meerwaardebelasting meer verschuldigd.
Conclusie
Bij de verkoop van een gebouwd onroerend goed met winst binnen vijf jaar is het mogelijk dat u meerwaardebelasting moet betalen. Voor een onbebouwd onroerend goed geldt een termijn van acht jaar, waarna deze belasting niet meer van toepassing is. Bij een snelle wederverkoop van privaat vastgoed is de kans dus groot dat u meerwaardebelasting verschuldigd bent.
Heeft u vragen omtrent de fiscale gevolgen van de verkoop van een onroerend goed? Laat ons gerust iets weten! Wij bekijken het graag voor u.
Het Flamée en Partners team