Sinds 1 januari 2025 werden de verplichtingen inzake het zogenaamde EPC en het zogenaamde EPB wederom verstrengd in Vlaanderen. Deze verstrengingen kunnen misschien ook voor u of uw onderneming belangrijke gevolgen hebben?! We leggen u hieronder graag deze wijzigingen uit.
Het EPC-certificaat (energieprestatiecertificaat) heeft betrekking op bestaande gebouwen, terwijl het EPB-certificaat (energieprestatie en binnenklimaat) betrekking heeft op nieuwbouw of (grondige) renovatie. Beide zijn dus certificaten die betrekking hebben op de energiezuinigheid van het onroerend goed in kwestie.
EPC
Het energieprestatiecertificaat geldt zowel voor residentiële als voor niet-residentiële gebouwen. De verplichtingen hieromtrent rusten op de eigenaar van het gebouw, of de houder van een zakelijk recht (zoals een vruchtgebruiker of een opstalhouder).
Voor de niet-residentiële gebouwen is er een aparte EPC NR (EPC niet-residentieel), met een geldigheid van vijf jaar. Voor kleine gebouwen van maximaal 500 vierkante meter volstaat mogelijk een EPC kNR. Deze is tien jaar geldig, net zoals de EPC voor residentiële gebouwen.
Om te weten wanneer u welk certificaat nodig hebt, kan u gebruik maken van de handige wegwijzer, die het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) op haar website ter beschikking stelt.
Wijzigingen op het vlak van EPC
Sinds 1 januari 2025 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid (met een vloeroppervlak van meer dan 1.000 vierkante meter) altijd over een EPC NR beschikken.
Vanaf 1 januari 2026 wordt dit zelfs uitgebreid naar alle panden. Vanaf 1 januari 2030 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid over een geldig certificaat beschikken, met een minimum van label E.
Als deze nieuwe wetgeving niet wordt opgevolgd, kan er een administratieve geldboete verschuldigd zijn, die kan variëren van 500,00 EUR tot 5.000,00 EUR.
EPB
Ook het EPB-certificaat geldt zowel voor residentiële als voor niet-residentiële gebouwen. De verplichtingen hieromtrent rusten alweer op de eigenaar van het gebouw of op de houder van een zakelijk recht op dit gebouw.
Wijzigingen op het vlak van EPB
Sinds 1 januari 2025 zijn er ook op het vlak van EPB een aantal ingrijpende wijzigingen. Deze wijzigingen zijn dus van toepassing op nieuwbouw- en grondige renovatieprojecten. We geven er u graag een aantal mee:
- Aansluiten van gas niet meer mogelijk;
- Minimale hernieuwbare energie van 20 kWh per vierkante meter vloeroppervlak (versus 35 kWh voordien) bij niet-residentiële gebouwen. Opgelet: de warmtepomp telt niet meer mee voor deze berekening. Enkel zonnepanelen en zonneboilers;
- Bij een centraal verwarmingssysteem met water als afgiftemedium moet het rendement nu minstens 130% zijn. Dit betekent in de praktijk dat een ketel enkel nog kan in combinatie met ten minste een warmtepomp;
- etc.
Er zijn belangrijke wijzigingen gebeurd in het kader van de vereisten voor EPB en EPC. Zorg ervoor dat u goed weet met welke wetgeving u rekening dient te houden! Heeft u hier vragen over? Een mailtje of telefoontje volstaat!
Het Flamée en Partners team